Hoe gaan Merkel en Sarkozy dít nu weer oplossen?

Oxam, activists wearing masks , left to right, of Brazilian President Dilma Rousseff , Russian President Dmitry Medvedev, Indian Prime Minister, Dr. Manmohan Singh, Britain's Prime Minister David Cameron, unidentified unmasked Oxfam activist, US president Barack Obama, German Chancellor Angela Merkel, President of Mexico Felipe Calderon, and French President Nicolas Sarkozy, during a demonstration in Nice, southeastern France, against G20 summit of Cannes, Wednesday, Nov. 2, 2011.(AP Photo/Lionel Cironneau)
Oxam, activists wearing masks , left to right, of Brazilian President Dilma Rousseff , Russian President Dmitry Medvedev, Indian Prime Minister, Dr. Manmohan Singh, Britain's Prime Minister David Cameron, unidentified unmasked Oxfam activist, US president Barack Obama, German Chancellor Angela Merkel, President of Mexico Felipe Calderon, and French President Nicolas Sarkozy, during a demonstration in Nice, southeastern France, against G20 summit of Cannes, Wednesday, Nov. 2, 2011.(AP Photo/Lionel Cironneau) Activisten dragen maskers van wereldleiders tijdens een demonstatie tegen de G20 in het Franse Nice. Foto AP / Lionel Cironneau

Er kwam een pakket aan maatregelen voor Griekenland en de euro. Maar toen was er ineens het Griekse plan voor een referendum. Gevolg? Onrust en een nieuw Europees crisisberaad. Deze keer in Cannes, een dag voorafgaand aan de G20, de top van de grootste twintig industrielanden.

De beloofde ‘big bazooka’, een allesomvattend antwoord op de eurocrisis, werd een soort Super Sooker. En dan komt er ook nog een referendum in Griekenland dat de boel ophoudt. Hoe lossen de leiders dit op?

We vragen het aan onze economieredacteur Melle Garschagen, die vandaag is afgereisd naar Cannes:

Wie zitten er vanavond bij elkaar?

Merkel, Sarkozy, Papandreou, Lagarde (IMF), Barosso (Europese Commissie), Van Rompuy (Europese Unie) en een afgevaardigde van de ECB.

Hoe ziet de agenda er voor vanavond uit?

De Europese delegatie is sinds 17.30 uur bijeen. Om 19.15 uur dineert Sarkozy met Hu Jintao. En na het diner vindt vervolgens nog een Griekenlandsessie plaats.

Wat kunnen we verwachten van dit spoedberaad?

De leiders zullen een manier moeten vinden om in Griekenland dat referendum te laten plaatsvinden. Dat kun je Griekenland immers niet verbieden. Dan intervenieer je in een soeverein land. Maar tegelijkertijd mag het akkoord ook niet opgeblazen worden. De beste uitkomst zou zijn dat Papandreou toch belooft dat hij de afspraken zal nakomen. Dat hij zich voor het pakket zal inspannen en het daarna aan het volk overlaat.

Wat vinden Merkel en Sarkozy wel niet van dat referendum?

Zij hebben vorige week nog tachtig uur met Papandreou en Venizelos (Griekse minister van Financiën) zitten vergaderen en - naar het schijnt - heeft Papandreou met geen woord gerept over een referendum. Het is achter de rug van Merkel en Sarkozy om gedaan. Het is de vraag of zij hier mild op zullen reageren. Ook Venizelos zei dat hij van niets wist. Het lijkt erop dat het een soloactie van Papandreou is geweest. Voor een referendum is binnen Griekenland wat te zeggen, maar internationaal maakt het alles alleen maar moeilijker. Ik zie niet hoe je hier een inhoudelijk compromis over kunt sluiten. Het zit vrij vast. Je kan het immers moeilijk over de inhoud gaan hebben als Griekenland er intussen alles aan doet om het proces te vertragen.

Sarkozy dineert vanavond met de Chinese president Hu Jintao. Wat gaat er over tafel?

Sarkozy zal Hu vragen naar enkele honderden miljarden aan kapitaalsteun. Maar waarom zou hij dat doen als de Grieken er nog niet uit zijn? Voor de Chinezen wordt het op deze manier wel een heel risicovolle financiële belegging.

Genoeg op de agenda. Daar gaat de G20-top?

De G20 is goed getimed. De meest positieve noot die je momenteel kunt plaatsen is dat onder de grootste druk ook de grootste doorbraken worden geforceerd. Nu de regeringsleiders met de rug tegen de muur staan is er wellicht meer mogelijk. De officiële agenda voor morgen, met onderwerpen zoals wereldwijde economische onevenwichtigheden en voedselprijsspeculatie, zal in het water vallen. De leiders zullen met een proforma-verklaring komen, maar uiteindelijk zijn de grote vragen toch: hoe stop je de crisis, wie betaalt ‘m en hoe krijgen we weer economische groei?

Nederland praat vandaag en morgen niet mee, maar kunnen we wel nog invloed uitoefenen?

De Jager zei eerder dat we er dan wel niet bij mochten zijn, maar dat Barroso en Van Rompuy Nederland vertegenwoordigen. Ook DNB-topman Klaas Knot heeft invloed, maar ook hij is drie stappen verwijderd.

    • Marije Willems