Herstel op Amerikaanse beurzen na fors verlies van gisteren

Amerikaanse beleggers op Wall Street volgden vanavond de toespraak van Fed-voorman Ben Bernanke met grote belangstelling. Foto AP / Richard Drew

De Amerikaanse beurzen zijn vanavond in navolging van de Europese beurzen in de plus gesloten. De aandelenmarkten in de VS herstelden zich daarmee iets van het forse verlies dat gisteren werd geleden.

De Dow Jones sloot vanavond om negen uur Nederlandse tijd ongeveer 220 punten, ofwel 1,5 procent, hoger op 11.837,33 punten. Daarmee is een deel van het verlies van 573 punten goedgemaakt dat de belangrijkste Amerikaanse beursindex de afgelopen twee handelsdagen verloor. Gisteren alleen al verloor de Dow bijna 2,5 procent.

De breder samengestelde S&P 500 pakte vandaag een winst van 1,6 procent, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,3 procent hoger sloot. De Amerikaanse markten trokken zich op aan het nieuws dat het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven in oktober harder is gestegen dan verwacht. Ook maakte de Fed vandaag bekend dat rente tussen de 0 en 0,25 procent te houden. Dat de Fed dit jaar en volgend jaar minder economische groei in de VS verwacht maakte de Amerikaanse beurzen vanavond niet van slag.

Eerder vandaag sloten de meeste Europese beurzen ook licht hoger na de dramatische dag van gisteren. De AEX sloot 0,7 procent hoger en noteerde 298,21 punten. De Duitse beurs eindigde ruim 2 procent hoger en ook de beurzen in Parijs (+1,4 procent) en Londen (+1,1 procent) lieten kleine plussen zien.

    • Pim van den Dool