Harde schijven duurder door overstromingen

Ongeveer 40 procent van alle harde schijven komt uit de regio rond Bangkok die door ernstige overstromingen getroffen is.

Normaal gesproken dalen de prijzen van computerhardware. Maar wie nu op het punt staat een harde schijf te kopen, kan beter wachten. De prijzen van harddisks zijn snel gestegen als een rechtstreeks gevolg van de recente overstromingen in Thailand.

Thailand is, na China, de tweede producent van harde schijven. Ongeveer 40 procent van alle schijven komt uit de regio rond Bangkok die door ernstige overstromingen getroffen is. Apple-topman Tim Cook gaf bij de presentatie van de kwartaalcijfers aan dat hij een wereldwijd tekort aan harde schijven verwacht.

Er zijn verschillende fabrieken getroffen door de ramp en het is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren voordat de productie weer op gang komt.

Volgens onderzoeksbureau iSupply zal de wereldwijde productie van harde schijven in het vierde kwartaal met 30 procent afnemen.

Volgens technologiesite Tweakers.net, die een lijst bijhoudt van de prijzen van computerhardware, is de prijs van een harde schijf van 2 terabyte (2.000 gigabyte) in de afgelopen maanden gestegen met 74 procent, van 69 naar 113 euro. Andere schijven stegen met meer dan 90 procent in prijs. (NRC)