Grieks referendum begin december, ‘lidmaatschap eurozone op spel’

Sarkozy en Merkel vanavond laat voorafgaand aan hun persconferentie over het overleg met Papandreou. Foto Reuters / Dylan Martinez

De Griekse bevolking mag zich op 4 december in een referendum uitspreken over het vorige week gesloten akkoord over de euro. Dat werd vanavond laat bekend na overleg tussen Merkel, Sarkozy en de Griekse premier Papandreou.

Merkel zei na afloop van het beraad in Cannes dat de Grieken door het uitschrijven van een referendum “in essentie” zullen stemmen over de vraag of het land lid zal blijven van de eurozone. Ook Sarkozy zei na het overleg dat de Grieken in het referendum moeten aangeven of zij de euro nog willen of niet. Hij zei te willen dat Griekenland lid blijft van de eurozone, maar zei ook dat “er regels zijn en het is onacceptabel als deze regels niet worden gevolgd”.

Merkel en Sarkozy gaven op hun gezamenlijke persconferentie aan dat de zesde tranche hulpgeld voor de Grieken, die in november uitbetaald had moeten worden, niet betaald zal worden voordat er een uitslag van het Griekse referendum is. Papandreou zei in reactie daarop dat hij niet verwacht dat Griekenland daardoor direct in acute betalingsproblemen komt.

De Griekse premier stelde verder in zijn toelichting dat hij het belangrijk vindt dat het Griekse volk zich over het reddingsplan voor de euro kan uitspreken omdat dit “het democratische recht” van de Grieken zou zijn. Hij zei te hopen dat de Griekse bevolking een wijs besluit neemt en dat zijn land nog jarenlang lid van de eurozone kan blijven.

Het taalgebruik van Merkel en Sarkozy in de richting van Papandreou was “opzienbarend”, zegt onze verslaggever in Cannes Melle Garschagen:

“Ze zeggen eigenlijk tegen de Grieken: graag of niet. Het is voor het eerst dat de twee belangrijkste politici van Europa openlijk dreigen dat de Grieken maar uit de euro moeten stappen als ze niet willen meewerken. Met dit verkapte dreigement wordt het mes de Grieken keihard op de keel gezet.”

Omdat volledige implementatie van het vorige week overeengekomen reddingsplan voor Griekenland en de euro vertraging oploopt door het referendum, kondigden Merkel en Sarkozy aan dat de eurolanden haast zullen maken met het versterken van het Europees noodfonds. Morgen al bespreken een aantal belangrijke eurolanden de details van die versterking, waarna de ministers van Financiën van de eurolanden komende maandag weer bijeenkomen.