Grieks kabinet steunt referendumplan

De Griekse premier Papandreou, vlak voor de kabinetsvergadering. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

De voltallige ministersploeg van Griekenland steunt het plan van premier George Papandreou voor een referendum over het vorige week gesloten EU-akkoord. Dat bleek vannacht na afloop van een kabinetsvergadering van zeven uur.

Papandreou zei tegen zijn ministers dat het noodzakelijk is om de goedkeuring van het Griekse volk te hebben om het Europese schuldenplan kans van slagen te geven. Papandreou:

“We zullen geen enkel programma met dwang opleggen (…). Dit is onze democratische traditie en we willen dat die ook in het buitenland wordt gerespecteerd.”

Een referendum is volgens Papandreou een duidelijk mandaat over “onze Europese koers en onze plek in de eurozone”.

Grote druk op Papandreou

Het is nog niet zeker dat het referendum er ook komt, aangezien het Griekse parlement er vrijdag nog akkoord mee moet gaan. Als dat gebeurt wordt de volksraadpleging ‘zo snel mogelijk gehouden’, aldus een woordvoerder van de Griekse regering tegen persbureau Reuters.

Daarnaast is er grote druk op Papandreou van Europese leiders om af te zien van het referendum. Vandaag geeft de Griekse premier uitleg over zijn plan aan Nicolas Sarkozy en Angela Merkel. Die hebben Papandreou opgeroepen om naar Cannes te komen voor crisisoverleg, vlak voordat daar de G20-top plaatsvindt.

Rutte: uiterst ongelukkige ontwikkeling

Minister-president Mark Rutte liet gisteren tijdens het kamerdebat over het noodpakket weten het Griekse referendum onwenselijk te vinden, maar hij verweerde zich tegen kritiek van onder andere de PvdA en de ChristenUnie dat hij te laconiek is over het referendum.

“Landen gaan zelf over de manier waarop ze ja of nee zeggen. Dat kan gebeuren door het parlement of via een referendum. Een Grieks referendum is een uiterst ongelukkige ontwikkeling, maar het wordt buitengewoon lastig om het te voorkomen.”

In het debat in de Kamer gisteren heeft Rutte gezegd voorlopig nog geen groen licht te vragen van de Kamer voor het EU-pakket voor Griekenland en de euro. De Kamer gaf aan het akkoord voorlopig nog onvoldoende te vinden. De plannen zouden nog te vaag en onduidelijk zijn om mee in te stemmen.

Gisteren noteerden de financiële markten flinke verliezen vanwege de aankondiging van het Griekse referendum.

    • Lex Boon