Fed stelt groeiverwachting economie VS naar beneden bij

FED-voorzitter Bernanke vanavond op een persconferentie in Washington. Foto Reuters / Jason Reed

De Fed heeft zijn verwachtingen van de groei van de Amerikaanse economie en de daling van de werkloosheid naar beneden moeten bijstellen. De Amerikaanse centrale bank denkt dat de economie van de VS dit jaar slechts 1,6 tot 1,7 procent groeit.

In juni verwachtte de Fed nog dat de Amerikaanse economie zo’n 2,6 procent zou groeien. Ook wat de groei voor 2012 betreft moest Fed-voorzitter Ben Bernanke vanavond op een persconferentie minder optimistisch zijn dan in juni. De Fed verwacht voor volgend jaar een groei in Amerika van 2,5 tot 2,9 procent, ook zo’n procentpunt minder dan in juni.

Over de werkloosheid is de Fed ook minder optimistisch dan een paar maanden terug. Het werkloosheidspeil in de Verenigde Staten ligt al meer dan twee jaar op ongeveer 9 procent van de beroepsbevolking. Hoewel de centrale bank eerder dit jaar nog dacht dat dit percentage volgend jaar naar 7,8 procent zou gaan dalen, denkt de Fed nu dat het percentage dit jaar niet verandert en in 2012 slechts daalt naar een percentage van tussen de 8,5 en 8,7 procent.

    • Pim van den Dool