Europese beurzen openen met winst

De Amsterdamse beurs is vandaag 0,6 procent hoger geopend op 298,85. Ook de Europese beurzen staan in de plus.

De financiële markten reageerden gisteren geschokt op de aankondiging van de Griekse premier Papandreou om een referendum uit te schrijven. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden ruim 5 procent; de belangrijkste beursindex in Milaan 7 procent – en in Nederland sloot de AEX 3,7 procent lager.

Het optimisme bij beleggers lijkt teruggekeerd. Omstreeks 9.30 uur noteerden de Europese beurzen: Frankfurt 1,5 procent; Londen 0,8 procent; Parijs 1,7 procent en Madrid 1,4 procent.

De Japanse Nikkei-index noteerde een verlies van 2,2 procent en de Hang Seng in Hong Kong ging 1,9 procent omhoog.

‘Nieuwe kredietcrisis nadert’

Volgens NRC-redacteur Melle Garschagen komt de nieuwe Europese recessie steeds dichterbij. Of de Griekse regering nu valt of niet en wel of geen Grieks referendum uitschrijft:

“Ook nu al is het twijfelachtig of Griekenland de afspraken van de eurotop van vorige week honoreert. Niet honoreren betekent concreet dat Griekenland niet extra zal bezuinigen en niet voor nog eens 15 miljard staatsbedrijven privatiseren. En ook dat het land geen nieuwe lening van 100 miljard euro krijgt. Het is dan zelfs de vraag of het volgende maand de eerder toegekende lening van 8 miljard euro krijgt. Het faillissement van Griekenland is dan een kwestie van weken.”

    • Marije Willems