Europese beurzen herstellen zich licht van harde klap gisteren

Italianen bekijken de beurskoersen op een bord bij een bank in Milaan. Foto AP / Antonio Calanni

De Europese beurzen zijn vanmiddag om half zes, aan de vooravond van de G20-top in Cannes, hoger gesloten. De AEX sloot 0,7 procent hoger en noteerde 298,21 punten. Elders in Europa waren de winsten groter.

De Duitse beurs eindigde ruim 2 procent hoger en ook de beurzen in Parijs (+1,4 procent) en Londen (+1,1 procent) lieten kleine plussen zien. Vooral aandelen van banken herstelden zich vandaag na de grote klappen die gisteren op de Europese markten vielen. De winsten van vandaag maken de enorme verliezen van gisteren overigens niet goed.

De grootste stijgers in de AEX waren ING en Aegon, nadat beide fondsen gisteren respectievelijk 14,4 procent en 9,5 procent onderuit gingen. ING steeg vandaag met 5,6 procent en Aegon met 5,8 procent.

De markten verloren gisteren veel terrein vanwege de aankondiging van de Griekse premier Papandreou om een referendum over het vorige week gesloten reddingsakkoord voor de euro uit te schrijven. Vandaag waren de beurzen weer wat positiever gestemd omdat er meevallende werkgelegenheidscijfers uit de VS kwamen: het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven steeg in oktober harder dan verwacht.

De stemming op de Amerikaanse beurzen was aan het begin van de avond gematigd positief. De belangrijke Dow Jones-index stond even na zes uur Nederlandse tijd 1,1 procent hoger genoteerd, onder meer vanwege de bekendmaking door de FED de rente op een percentage tussen de 0 en 0,25 procent te handhaven. De Dow opende vanmiddag om half drie ruim een halve procent hoger.

    • Pim van den Dool