Espresso met George Papandreou

De Griekse premier George Papandreou wil de bevolking in een referendum laten meebeslissen over verdere Europese staatssteun. Zijn eigen regering vindt het niks, Merkozy is not amused en Ronald Plasterk sloeg op tilt. Hoe maakt de Griekse premier het zelf?

De Griekse premier George Papandreou tijdens een televisietoespraak. Foto AFP / Vasileios Filis

Referendum

De Griekse premier George Papandreou wil de bevolking in een referendum laten meebeslissen over verdere Europese staatssteun. Zijn eigen regering vindt het niks, Merkozy is not amused en Ronald Plasterk sloeg op tilt. Hoe maakt de Griekse premier het zelf? ‘Met mij gaat alles goed,’ zegt hij. ‘Maar meneer Plasterk is nog helemaal de kluts kwijt.’ Papandreou neemt een slokje espresso. ‘Hij heeft het de hele tijd over een deal breaker,’ zegt hij. ‘En dat die deal breaker van tafel moet.’ Wat heeft Papandreou hem geantwoord? ‘Dat hij een slokje ouzo moet drinken.’ Hoe reageerde Plasterk? ‘Dat hij helemaal geen ouzo wil en toen begon hij weer over die deal breaker op de tafel.’ De Griekse premier drinkt zijn espresso op. ‘Wat een drukte,’ zucht hij. ‘Dat referendum is pas in januari.’

Een recente peiling wees uit dat bijna zestig procent van de Griekse bevolking het EU-akkoord als iets negatiefs of mogelijk negatiefs ziet. ‘Dat is een peiling van Maximos Souvlaki,’ zegt Papandreou trots. ‘Zeg maar, de Griekse Maurice de Hond.’ Is de premier niet bang dat een referendum zal leiden tot een faillissement van Griekenland? ‘Duitsers zijn daar bang voor,’ antwoordt de premier stellig. ‘Fransen ook. Italianen, Spanjaarden, Ieren, Portugezen, Belgen, Hollanders en Luxemburgers ook. Zelfs Finnen, Oostenrijkers, Slovenen, Maltezen, Slowaken en Estlanders. En dan vergeet ik bijna de Cyprioten. Maar de Grieken? Nee hoor.’

    • Ernest van der Kwast