Echt lekker lezen op je iPhone/iPad

None

app

Instapaper

Voor iPhone en iPad €3,99 *****

Wie de nieuwste besturingssoftware voor de iPhone en iPad, iOS 5, geïnstalleerd heeft, ziet nu in webpagina’s een ‘Reader’ knopje staan. Het is een uitwerking van iets wat langzaam aan populariteit wint: het ‘vertalen’ van een webpagina naar een simpele, leesbare tekst. Geen banners en afbeeldingen, geen onooglijk webdesign of een onleesbaar lettertype. Slechts een minimalistische opmaak met een zwarte letter op een witte achtergrond. Met de grote update van deze maand bevestigt Instapaper nogmaals de beste te zijn in dit genre.

Instapaper bestaat grofweg uit twee functionaliteiten. De eerste is het ‘bookmarken’: wat je tegenkomt op internet en later wil (her)lezen, stuur je door naar je account. Dat kan via de Instapaper-website of met een knop die je toevoegt aan je browser, maar ook direct vanuit bijvoorbeeld de apps van Twitter, Reeder en Flipboard.

De artikelen kunnen vervolgens gelezen worden met de iPhone- en iPad-app, waarvan de laatstgenoemde dankzij het grotere scherm logischerwijs het prettigst in het gebruik is. Sinds de laatste update worden je opgeslagen links getoond in een magazine-achtige opmaak met kolommen, nog altijd met het minimalistische uiterlijk. Leescomfort gaat boven alles en daarom zijn bijvoorbeeld lettertype, lettergrootte, regelafstand en helderheid aanpasbaar. Wil je ’s avonds lezen, dan schakel je naar de nachtmodus: zwarte achtergrond, witte letters. Een term die je niet kent, kun je zonder de tekst te verlaten even opzoeken in het woordenboek.

Veel completer en gebruiksvriendelijker kan Instapaper, nog altijd het project van slechts één man, niet worden.

Peter Zantingh

    • Peter Zantingh