‘Driekwart uitzendbureaus discrimineert’

Ruim driekwart van de uitzendbureaus werkt mee als bedrijven vragen geen Turken, Marokkanen of Surinamers voor een vacature te leveren. Dat concluderen twee sociologen in een afstudeeronderzoek aan de Vrije Universiteit, schrijft de Volkskrant vandaag.

De sociologen, Evelien Loeters en Anne Backer, deden zich voor als eigenaren van een callcenterbedrijf dat op zoek was naar extra werknemers. Daarbij zeiden ze het volgende:

“Ik vind het een beetje vervelend om te vragen, maar ik wil liever geen Marokkanen/Turken/Surinamers, ook al spreken zij prima Nederlands, dat wil ik niet.”

Van de 187 uitzendbureaus die werden benaderd, noteerde 76,8 procent het verzoek. Bij een soortgelijk onderzoek in 1991 bleek 94 procent van de uitzendbureaus mee te werken aan discriminatie.

Dat betekent niet per se dat uitzendbureaus minder zijn gaan discrimineren. In het nieuwe onderzoek is het bijvoorbeeld niet als discriminatie gerekend als een uitzendbureau voorstelt een namenlijst beschikbaar te stellen. Dat gebeurde dertien keer en zou ook als meewerken aan discriminatie kunnen worden gerekend. De klant kan dan namelijk zelf de Marokkaans, Turks of Surinaams klinkende namen schrappen.

De brancheorganisaties van uitzendbureaus ABU en NBBU zijn volgens de krant geschrokken en kondigen extra cursussen en voorlichting aan. De Commissie Gelijke Behandeling noemt de omvang van de discriminatie schokkend.

    • Lex Boon