DNB: schuldencrisis is geëscaleerd - beperk hypotheekrenteaftrek

De Nederlandsche Bank (DNB) pleit voor een hypotheekrenteaftrek die gedurende de looptijd van de hypotheek minder wordt. Volgens een rapport van DNB is de Nederlandse hypotheekschuld, samen met de schuldencrisis en de tegenvallende economische groei, een grote bedreiging voor de financiële stabiliteit van Nederland.

DNB noemt in het halfjaarlijkse overzicht over de financiële stabiliteit de vooruitzichten voor Nederland ‘zorgwekkend’. De schuldencrisis is volgens DNB geëscaleerd. Het vertrouwen in enkele grote Europese landen en banken is hierdoor afgenomen, waardoor indirect de kans op een nieuwe recessie of een lange periode van lage groei toeneemt, ook in Nederland, schrijft DNB.

Om verdere escalatie te voorkomen wordt opgeroepen tot krachtig ingrijpen van beleidsmakers. “Het is zaak dat het akkoord van de eurotop op 26 oktober nu snel en daadkrachtig wordt uitgewerkt”, aldus DNB.

Financieel redacteur Jeroen Wester van NRC Handelsblad spreekt van een gitzwarte analyse. Wester:

“Dit is echt een heel somber rapport. Veel financiële risico’s en gevaren waar de bank eerder voor waarschuwde zijn nu werkelijkheid geworden. En dit rapport is nog geschreven voordat bekend werd dat er mogelijk een Grieks referendum komt, het volgende incident.”

Hypotheekschuld blijft probleem
De Nederlandse hypotheekschuld is ook nog altijd een probleem. “Die is te hoog en maakt ons en de banken kwetsbaar.” Volgens DNB komt dat vooral door het huidige stelsel van hypotheekrenteaftrek dat huishoudens aanzet tot maximaal lenen en minimaal aflossen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft Nederland hier ook al meerdere keren over gewaarschuwd.

Wester:

“De waarschuwing van DNB staat helemaal los van de politieke discussie over de hypotheekrenteaftrek en inkomensverdeling. DNB maakt zich druk over de enorme hypotheekschuld omdat die zorgt voor een extra risico in het bancaire systeem. Banken hebben meer geld uitstaan en lopen daardoor meer risico. Sinds 2000 waarschuwt DNB al dat we in Nederland bovenaan staan als het gaat om hypotheken, maar de waarschuwingen gaan steeds een stapje verder.”

DNB wil aflossen hypotheek stimuleren

Een oplossing is volgens DNB om de renteaftrek zo aan te passen dat die gedurende de looptijd minder wordt. Hierdoor zou aflossen van de hypotheek worden gestimuleerd en aflossingsvrije hypotheken worden ontmoedigd.

Positief noemt De Nederlandse Bank het feit dat banken hun financiële reserves hebben verhoogd. Het ministerie van Financiën en DNB willen de eisen voor die reserves geleidelijk verder opschroeven. Vorige week besloten de Europese regeringsleiders de kapitaalratio te verhogen naar negen procent.

    • Lex Boon