Disco Inferno

Als ik in Eindhoven aanbel bij de bovenetage van Hugo en Piet van Rooij ligt aan mijn voeten een bloemenzee, zoals dat heet. Dit voor de 27-jarige Jack van Gerwen uit Bergeijk, die hier op 27 oktober met een glas in zijn hals is doodgestoken in discotheek Club Seven.

Ik ken Club Seven onder een andere naam. Als tiener dronk ik hier in mijn fluorescerend gele trui met schoudervullingen shandy naast de verlichte dansvloer, die Hugo en Piet eigenhandig in elkaar hadden getimmerd. Ook de spiegelbol hadden ze trouwens zelf gelijmd. Zo begonnen ze in 1978, het jaar na Saturday Night Fever, hun Hollywood. De beroemdste discotheek van Eindhoven.

In Eindhoven spraken wij over de Hollywood. Paul Verhoeven filmde hier dansscènes voor Spetters. Percy Sledge trad op, The Sugarhill Gang, The Trammps speelden hier met een blaasorkest hun Disco Inferno.

„Iedereen had een saai leven”, zegt Piet. Nou en of. Een avond in de disco was zodoende al om negen uur bruisend te noemen. Wie er om half twee nóg rondhing, was van dubieuze komaf.

Club Seven biedt nu „een volledige beleving” tot vijf uur ’s ochtends. Desondanks blijken discotheken uit te sterven. In de laatste vijftien jaar sloot al bijna de helft. Hugo en Piet hebben veel verklaringen, maar de rode draad is toch wel dat „het gevoel” verdween (Piet), alsook „de communicatie tussen de mensen” (Hugo). Het beste voorbeeld? Horecabaron Sjoerd Kooistra. Die kwam naar Eindhoven, legde zeven miljoen op tafel en opende in één klap discotheek De Danssalon. Piet: „En dat was dan een ‘concept’. Nou, het concept was na anderhalf jaar failliet.”

België was destijds nog exotisch. Piet en Hugo haalden de nieuwste platen vrijdags in Antwerpen, en die lagen op zaterdag op de draaitafel van Piet. „Dit, beste mensen, is de nieuwste plaat van Barry White”, zei hij dan in de microfoon.

Nu wisselen dj’s elkaar al na één of twee uur af, is het meteen plankgas, draait niemand meer langzame platen. „Niemand vraagt nog een meisje ten dans. Ze wiebelen een beetje op en neer en ze sms’en.”

Piet is nu 59 jaar, Hugo 58. Ze leven van wat het voormalige Hollywood aan huur opbrengt. Ze begonnen een stichting voor daklozen en televisiekanaal 040TV op internet, dat een zwak heeft voor mensen zonder succes. In het weekend draaien ze als dj-duo Sjors en Sjimmie volhardend The Trammps op bedrijfsfeesten.

In Eindhoven is nu gedoe ontstaan, omdat het burgemeester Rob van Gijzel verstandig leek niet naar de herdenkingsbijeenkomst voor de overleden Jack van Gerwen te komen, nu het politieonderzoek nog loopt. Maar men wil emotie. Het gevoel mag dan uit discotheken verdwijnen: bestuurders moeten er nu op commando in voorzien.

    • Margriet Oostveen