De nieuwe Sylvia Tóth is opgestaan: 80 miljoen euro

Na Sylvia Tóth en Nina Brink betreedt een derde vrouw op eigen kracht de rijkenlijst van Quote. Retailondernemer Inge van Kemenade is goed voor een vermogen van 80 miljoen.

None

Lang kon de 47-jarige Inge van Kemenade zich verstoppen in de Belgische luwte, waar ze woont en een deel van haar vermogen was ondergebracht. Maar op advies van zakenblad Quote heeft ze vandaag haar agenda vrijgehouden, want een dag vol interviews wacht.

Van Kemenade debuteert vandaag in de Quote 500, de jaarlijkse lijst van rijken met een vermogen van 55 miljoen of meer. De eigenares van sportwinkelketen Topshelf Megastores – „waarschijnlijk” verre familie van oud-PvdA-politicus Jos van Kemenade – heeft er geen moeite mee.

Hoe bijzonder is het om als selfmade vrouw in de Quote 500 te staan?

„Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er zelf niet zo mee bezig ben. Enerzijds is het heel leuk dat een blad als Quote tijd steekt in de cijfers en op dat bedrag komt. Anderzijds vlak ik het wel wat af. Het bedrag is gebaseerd op de waarde van het bedrijf en mijn investeringen in vastgoed die met de waan van de dag minder waard zouden zijn. Lange tijd heb ik deze notering tegen kunnen houden, omdat een deel van mijn vermogen in België stond. Toen ze me vertelden dat ik er in zou komen, zei ik: ‘Laten we er dan maar een feest van maken’.”

U duikt dit jaar voor het eerst op in de lijst. In 2008 en 2009 leed uw bedrijf grote verliezen en had uw Nederlandse holding een negatief eigen vermogen. Klopt de taxatie van 80 miljoen euro dan eigenlijk wel?

„Tachtig miljoen is wel wat aan de hoge kant, zeker als je naar de huidige marksituatie kijkt en wat onze winkelpanden nu zouden opbrengen. De cijfers uit 2008 en 2009 komen voort uit een zetelverplaatsing naar België. In die jaren stond er tegenover de negatieve cijfers ook een garantievermogen. Die constructie is teruggedraaid, waardoor al het vermogen nu in Nederland zichtbaar is, en met 25 miljoen positief is. De jongens van Quote hapten meteen toe. Over 2010 haalden we overigens een positief bedrijfsresultaat van 3,1 miljoen euro.”

U bent begonnen als directiesecretaresse en bent nu multimiljonair. Hoe heeft u dat voor elkaar gekregen?

„Ik startte met één eigen boetiek in een tijd dat de bomen nog tot in de hemel groeiden. Ik kocht in wat ik leuk vond, en als er sprake was van een voorraadoverschot, opende ik gewoon een nieuwe boetiek. Een marketingstudie bracht uitkomst. Als bedrijfsadviseur van Intersport Nederland zag ik kansen voor ‘megastores’, grote winkels met een compleet aanbod op sportgebied. Toen er geen enkele ondernemer belangstelling voor dit idee toonde, ben ik er zelf maar mee doorgegaan. Inmiddels hebben we zes winkels, onder meer in Leerdam en Beuningen, met oppervlaktes van 5.500 tot 7.000 vierkante meter.”

Wat is het geheim achter dit zakelijk succes?

„Gebruik je intuïtie. Het beleggen in onroerend goed is daar bijvoorbeeld uit voortgekomen. Ik vond dat we alle vestigingen in eigendom moesten hebben. Hoewel me dat door anderen werd afgeraden hebben we dat nu wel. We lossen de daarbij horende hypotheekleningen netjes jaarlijks af. Ik heb weinig gevoel voor beleggen in aandelen. Ook daar ben ik in deze tijden blij mee.”

U probeert ook een zangcarrière op te bouwen. Hoe combineert u dat?

„Tijd maken. Ik probeer me aan een werkweek van vijftig uur te houden. Begin volgend jaar moet er countryrockachtig album op de plank liggen, dat geproduceerd wordt door onder meer Randy Goodrum [songwriter van Chicago en Toto, red.]. Het opnemen van zo’n cd is geweldig. Je kunt in mijn positie veel kopen, maar een goede stem moet je hebben. Ik zing graag On The Topshelf van Gloria Gaynor. Mijn bedrijf is daar naar vernoemd. Je moet streven naar kwaliteit van de hoogste plank; living on the topshelf dus.”

    • Jorg Leijten