Chinezen lanceren ruimteschip

China mocht geen gebruikmaken van het internationale ruimtestation en ontwikkelt dus een eigen station.

China heeft gisteren met succes een onbemand ruimteschip gelanceerd, dat moet aanmeren bij een ruimtemodule die al eerder in een baan om de aarde is gebracht. De missie van de Shenzhou 8 maakt deel uit van de Chinese pogingen een eigen ruimtestation te ontwikkelen naar het model van het internationale ruimtestation en zijn Russische en Amerikaanse voorgangers .

De Shenzhou 8 moet over een paar dagen op een hoogte van zo’n 340 kilometer boven de aarde contact maken met de Tiangong, het ruimtelaboratorium dat eind september werd gelanceerd. Het zou voor het eerst zijn dat de Chinezen erin slagen twee ruimteschepen te koppelen.

China probeert op eigen kracht een ruimtestation te ontwikkelen. Rond 2020 moet het operationeel zijn. Eerder kreeg het geen toestemming gebruik te maken van het internationale ruimtestation. Deelname stuitte vooral bij de Amerikanen op bezwaren. Zij vreesden dat de Chinezen het station en de technologie die erin is verwerkt voor eigen militaire doeleinden zouden gebruiken. (AP, BBC)