buzz

US Hollywood star Sean Penn is pictured upon arrival at the eastern Libyan city of Benghazi -- the epicentre of rebellion against Moamer Kadhafi -- on October 4, 2011 during a visit to assess at first hand the humanitarian needs of the people of Liby. AFP PHOTO/ABDULLAH DOMA
US Hollywood star Sean Penn is pictured upon arrival at the eastern Libyan city of Benghazi -- the epicentre of rebellion against Moamer Kadhafi -- on October 4, 2011 during a visit to assess at first hand the humanitarian needs of the people of Liby. AFP PHOTO/ABDULLAH DOMA AFP

Hilary Swank ontslaat management na fiasco

Tweevoudig Oscar-winnares Hilary Swank heeft haar management op straat gezet. Aanleiding is de commotie, die haar management had moeten zien aankomen, na haar verschijning op een partijtje van de omstreden Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Eerder had Swank al haar excuses aangeboden voor het optreden, na zware kritiek van mensenrechtenorganisaties wegens dat optreden. Op het veelbesproken feestje sprak Swank de Tsjetsjeense president toe met de woorden: „Ik kan de geest van het volk voelen, en ik voel dat iedereen hier zo gelukkig is. Fijne verjaardag, mijnheer de president.” Van de toespraak belandde een filmpje op YouTube. Ook actieheld Jean-Claude Van Damme, de Britse violiste Vanessa-Mae and de zanger Seal luisterden het feest op.

Penn regisseert De Niro

Sean Penn maakt niet veel films, maar wat hij wel doet is vrijwel altijd de moeite waard. Vier jaar na zijn vorige regie, het succesvolle Into the Wild, heeft hij nu een nieuwe film aangekondigd. Penn zal The Comedian gaan regisseren, met een hoofdrol voor Robert De Niro. De film gaat over een komiek die zijn beste tijd heeft gehad maar van geen ophouden wil weten. De film komt uit de koker van producent Art Linson, die over zijn belevenissen in Hollywood de memoires What Just Happened? schreef. Daarin grapt hij dat zijn hele carrière is gebaseerd op het feit dat hij een warme band heeft met Robert De Niro en hem thuis kan opbellen. What Just Happened? werd verfilmd, met in de hoofdrol Robert De Niro.

Nog spannender is misschien dat De Niro ook zijn legendarische samenwerking met Martin Scorsese (Taxi Driver, Raging Bull) opnieuw zal oppakken met The Irishman, nadat Scorsese de laatste jaren een vaste samenwerking was aangegaan met een veel jongere acteur: Leonardo DiCaprio. Met minder magisch resultaat.

Op stap in Amsterdam

The New York Times ging een avondje op stap met Woody Harrelson (Cheers, Natural Born Killers), want de acteur wordt wijd en zijd getipt als Oscarkandidaat voor zijn rol als corrupte politieman in Rampart, de grote hit van het filmfestival van Toronto. Plaats van handeling: Amsterdam, waar Harrelson met enige regelmaat neerstrijkt. Eerst is er een lange zoektocht naar een geschikt restaurant; niet eenvoudig voor de veganist Harrelson. De verslaggever en de filmster doen ook nog even het tentenkampje van Occupy aan op het Beursplein. Maar in coffeeshop Barney’s in de Haarlemmerstraat wordt het pas echt gezellig. Harrelson rookt daar pure marihuana en debatteert met vrienden over de voors en tegens van wietsoorten als Blue Cheese, Tangerine Dream en Dr. Grinnspoon. Harrelson is al jaren actief als voorvechter van de legalisering van cannabis.

Leeftijdsloos op IMDb

Twee Amerikaanse vakbonden voor acteurs willen dat de veelgebruikte filmdatabase IMDb ophoudt met het vermelden van de leeftijd en de geboortedatum van acteurs. De acteurs vrezen dat ze werk mislopen als hun leeftijd openbaar gemaakt wordt door ‘leeftijdsdiscriminatie’. Volgens de bonden is alleen relevant welke leeftijd de acteurs kunnen spelen, niet hoe oud ze werkelijk zijn. Eerder eiste een actrice, die anoniem blijft, een miljoen dollar van Amazon, eigenaar van IMDb.

‘Black butterflies’ naar VS

Black butterflies met Carice van Houten als de Zuid-Afrikaanse dichteres en strijdster tegen apartheid Ingrid Jonker en met Rutger Hauer als haar tirannieke vader, is aangekocht voor de Amerikaanse en Canadese bioscopen door Tribeca Enterprises. De distributeur heeft nauwe banden met het Tribeca Filmfestival in New York. Op dat festival won Carice van Houten eerder de prijs voor de beste actrice.