Bram gaat een jaar offline

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns en reacties op het blog nrc.nl/jong.

23-02-2011, Rotterdam. Jonge columnist, Marissa van Loon. Foto Bas Czerwinski
23-02-2011, Rotterdam. Jonge columnist, Marissa van Loon. Foto Bas Czerwinski

Bram volgt me! „@BramvM is now following you on Twitter.” Op zich is het niet gek, maar Bram van Montfoort is anders dan al mijn andere volgers. Bram gaat namelijk in 2012 offline leven, een heel jaar. Geen week, geen maand, dat lijkt te veel op een vakantie. Hoe gaat hij dat jaar volhouden?

Een jaar lang zonder internet en mobiel. In Nederland heeft een internetondernemer een maand zonder internet geleefd en in andere landen zijn er mensen die hun mobiele telefoon vaarwel hebben gezegd, maar volgens Bram is nog nooit iemand déze uitdaging aangegaan. Unieke combinatie: Bram is 24, studeert journalistiek, heeft een eigen videobedrijf en gaat een jaar offline. Ooit begon hij met een inbelverbinding en nu is hij naar eigen zeggen een online man. Ondertussen probeert Bram zijn normale leven voort te zetten.

Van online naar offline: Bram heeft al zijn Facebookvrienden uit de computer gehaald, uitgeprint en op een muur geplakt. Zijn typemachine Gabriele staat al klaar en ook de PTT T65 (telefoon) is aangesloten. Terug in de tijd!

Maar waarom? „Vijftien jaar geleden waren alle social media er nog niet, en nu lijkt het onmisbaar te zijn.” Het gaat allemaal heel erg snel en Bram wil weten hoe het is zonder internet en mobiel. Hoe gaat dat dan in praktijk? „Met een bosje bloemen naar de inschrijfbalie als ik een vak wil doen.” Nu kunnen we Bram nog online volgen op www.eenjaaroffline.nl maar ook in 2012 blijf ik hem volgen. Hoe? Elke week schrijft hij brieven naar zijn volgers. Het heeft wel wat.

    • Marissa van Loon