Barça en AC Milan in volgende ronde, Nicosia aan kop

FC Barcelona en AC Milan hebben zich gisteren zoals verwacht al na vier speelronden in de groepsfase geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. De titelverdediger uit Catalonië won met 4-0 bij het Tsjechische Viktoria Plzen. De Italiaanse kampioen had in Wit-Rusland genoeg aan een 1-1 gelijkspel bij BATE Borisov.

De Argentijn Lionel Messi maakte in Plzen drie doelpunten, waaronder een strafschop die hij zelf had versierd. De Tsjechische verdediger Marian Cisovsky kreeg een rode kaart voor de overtreding, waardoor de ongelijke strijd nog ongelijker werd. Cesc Fabregas maakte de 3-0 met een kopbal.

Messi’s andere doelpunten waren vrijwel identiek, én karakteristiek voor zijn snelheid en wendbaarheid. De kleine balvirtuoos combineerde met een aantal medespelers door de as van het veld en rondde beide aanvallen met subtiele voetbewegingen af. Het leek wel kinderspel, zo makkelijk snelde hij langs de Tsjechische verdedigers.

De 24-jarige Messi, die deze winter waarschijnlijk weer de Gouden Bal zal ontvangen als beste voetballer van Europa in 2011, heeft in 286 wedstrijden in totaal 202 keer gescoord voor Barcelona, de club waar hij als dertienjarige een jeugdcontract tekende en die een kuur met groeihormonen betaalde zodat hij toch nog 1.70 meter kon worden.

AC Milan heeft na het gelijkspel tegen BATE twee punten achterstand op Barcelona in de strijd om de koppositie in groep H. De Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic leek Milan naar de overwinning te schieten in Wit-Rusland, maar in de tweede helft kwam de thuisploeg op gelijke hoogte door een benutte strafschop van Renan Bressan.

In groep G gaat Apoel Nicosia nog steeds verrassend aan de leiding. De Cypriotische ploeg won voor eigen publiek met 2-1 van FC Porto, vorig seizoen nog winnaar van de Europa League. Zenit Sint Petersburg blijft tweede in deze poule na een 1-0 thuiszege op het Oekraïense Shakhtar Donetsk. De Belg Nicolas Lombaerts scoorde voor de Russische ploeg. Apoel heeft acht punten, Zenit zeven, Porto vier en Shakhtar is met twee punten evenmin uitgeschakeld voor een plaats in de achtste finales.

In groep F bleef koploper Arsenal thuis op 0-0 steken tegen Olympique Marseille. De ploeg van Robin van Persie, die inviel, behoudt een punt voorsprong op de Fransen. Borussia Dortmund nam de derde plaats over van Olympiakos Piraeus.