Rechter: Assange moet worden uitgeleverd aan Zweden

Wikileaks-oprichter Julian Assange arriveert bij de rechtbank in Londen. AFP / Ben Stansall

Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, heeft zijn rechtszaak tegen uitzetting naar Zweden verloren. In Londen besloot de rechter (pdf) vanochtend dat Assange binnen tien dagen door Groot-Brittannië mag worden uitgeleverd.

Rechters John Thomas en Duncan Ousely bepaalden dat Assange in Zweden mag worden verhoord over de verkrachting van twee vrouwen. De rechters vonden de beslissing van Zweden om een Europees arrestatiebevel tegen Assange uit te vaardigen ‘niet buitenproportioneel’. “Bovendien is het overduidelijk dat het niet om een klein vergrijp gaat, maar om ernstige seksuele misdrijven”, zeiden de rechters. Volgens Assange vond de seksuele gemeenschap met wederzijdse toestemming plaats.

Assange, die woensdag in de Londense rechtbank aanwezig was, stelt dat hij niets heeft fout gedaan en beweert dat de zaak politiek gemotiveerd is vanwege de honderdduizenden geheime documenten die Wikileaks heeft gelekt.

De rechters zeiden dat mogelijke onvolkomenheden in sommige aantijgingen niets te maken hebben met zijn uitzetting, ook al kunnen ze in een toekomstig proces wél van belang zijn. De rechters gaven als voorbeeld het feit dat een van de twee vrouwen die beweerde dat Assange tegen haar wil onbeschermde seks met haar had gehad terwijl ze sliep, later zei dat ze toen misschien half wakker was geweest. “Dat zijn bewijsstukken die in een proces zeer relevant kunnen zijn, maar het is niet aan deze rechtbank om te beslissen of de aantijgingen ongegrond zijn”, aldus de rechters.

Twee weken de tijd voor beroep

De advocaat van Assange, Mark Summers, kon nog niet zeggen of zijn cliënt in beroep gaat bij het Britse hooggerechtshof. Assange en zijn juridische team hebben veertien dagen de tijd om dat te beslissen. Het beroepshof moet Assange wel toestemming geven om in hoger beroep te gaan, zegt Karen Todner, een prominent Britse advocaat gespecialiseerd in uitzettingen. Dat proces duurt meestal twee tot drie weken. Als Assange in beroep mag gaan, dan blijft hij vermoedelijk nog enkele weken op borgtocht vrij, zij het dat hij het land niet mag verlaten.

‘Vrees voor uitlevering aan de Verenigde Staten’

Volgens Ykje Vriesinga, die de zaak voor NRC Handelsblad volgt, vrezen aanhangers van Assange dat dit een eerste stap naar uitlevering naar Amerika is.

“Dat het beroep van Assange is afgewezen is niet heel verrassend. Dit soort internationale uitleveringsverzoeken gaan meestal gewoon door. Aanhangers van Assange, waarvan er zo’n 15 tot 20 zich hadden verzameld buiten de rechtbank, vrezen echter dat de uitlevering van Assange een eerste stap naar uitlevering naar Amerika is. Dat land wil Assange vervolgen wegens spionage. Zweden zegt dat ze dit niet zullen doen, maar de actievoerders geloven dat niet.”

    • Lex Boon