Ali B boeit met anekdotes en openhartige verhalen

Ali B geeft antwoord. Gezien: 1/11 Schouwburg Rijswijk. Tournee t/m 31-1. alibgeeftantwoord.nl***

„Ben ik te min”, rapt Ali B, op een bewerking van Armands klassieker. „Ben ik te min omdat ik niet rap over pistolen en geld.” „Te min omdat mijn shows ook kinderen trekken.” „Te min omdat ik rap met Marco B of omdat ik mee doe met spelletjesprogramma’s?” Het is Ali B’s vloeiend rollend reactie op de meest gestelde kritische vraag in zijn rapbestaan: is Ali B eigenlijk nog wel een geloofwaardige rapper?

Jazeker, valt te constateren, zijn raps winnen aan poëzie, ritme en diepte. Maar in zijn theatershow Ali B geeft Antwoord rapt hij helaas vrij weinig. Ali Bouali is er meer de stand-upper die op een openhartige manier zijn afkomst en leven wil delen in een stijl die doet denken aan een jonge Najib Amhali.

Zijn semi-spontane eenmansshow heeft ondanks het simpele format – Ali B beantwoordt vragen uit de zaal – sinds zijn debuut afgelopen zomer op de Parade gewonnen aan vorm. Handig en enthousiast stuurt hij de vragen langs zijn verschillende ‘ikken’: de rapper, de zakenman, de vader en de bijnaam ‘knuffelmarokkaan’. Die laatste verschijning heeft hij tegen wil en dank leren omarmen.

De voorstelling is een flardenregen aan vragen. Met de opgediepte gok-, blow- en zakkenrol-anekdotes uit zijn jeugd, zijn afkicken in Marokko, weet hij te boeien, al heeft hij die verhalen vaker verteld. Door zijn open houding, waarbij de hele vloer wordt gebruikt, valt toch iets van een regielijn te ontdekken. Ali B komt dichterbij, maar is vooral je grappige vriend die je een gezellige avond bezorgt.

    • Amanda Kuyper