Aanslag op kantoor Frans satirisch weekblad

De uitgever van Charlie Hebdo laat de omstreden editie van het blad zien voor het uitgebrande kantoor. Foto AFP / Alexander Klein

Het kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs is vannacht in brand gestoken. Het blad kondigde deze week aan dat in het volgende nummer profeet Mohammed zou optreden als gasthoofdredacteur. Het blad zou dan eenmalig de titel ‘Sharia Hebdo’ krijgen.

De politie meldt aan het Franse persbureau AFP dat de redactie vannacht is bestookt met molotovcocktails. Niemand is gewond geraakt, maar de schade is groot. De politie weet nog niet wie er achter de aanslag zit, maar volgens de eigenaar van het blad heeft de aanslag direct te maken met ‘Sharia Hebdo’.

“Op Twitter en op Facebook hebben we heel wat protestbrieven, bedreigingen en beledigingen gekregen. We waren waren bezig met het doorsturen van die bedreigingen naar de politie.”

Het komende nummer zou in teken staan van de verkiezingsoverwinning van de islamitische partij Ennahda in Tunesië. “Om de overwinning van de islamitische partij op passende wijze te vieren, heeft Charlie Hebdo Mohammed gevraagd om de speciale hoofdredacteur te zijn van het volgende nummer,” luidde de verklaring van het tijdschrift.

Op de cover van het nummer, dat vandaag verschijnt, staat Mohammed die dreigt met “100 zweepslagen als je je niet dood lacht”.

Premier François Fillon zei dat de schuldigen gevonden en voor het gerecht gebracht moeten worden. “Vrijheid van meningsuiting is een onvervreemdbare waarde van onze democratie. Geen enkele zaak rechtvaardigt een gewelddaad”, aldus de premier.