Aandeelhouders Delta twijfelen over Borssele II

Ook andere landen hebben plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales opgeschort.

De aandeelhouders van energiebedrijf Delta twijfelen over de bouw van een nieuwe kerncentrale in Borssele. Volgens gedeputeerde Kees van Beveren van de provincie Zeeland – de grootste aandeelhouder – nemen de aandeelhouders eind december een standpunt in.

Topman Peter Boerma van Delta zei in het FD snel te willen beginnen met de vergunningaanvraag voor de erncentrale. Hij heeft zijn aandeelhouders hiervoor het mandaat gevraagd. Maar gedeputeerde Van Beveren wijst dat van de hand. Eerst moet duidelijk zijn of de aandeelhouders wel een nieuwe kerncentrale willen. „Het is onzorgvuldig om de volgorde om te draaien”, zegt hij.

De bouw van de centrale die Delta op het oog heeft, de zogeheten EPR van het Franse bedrijf Areva, kost circa 4,5 miljard euro. De twee EPR’s die nu in Europa worden gebouwd, hebben forse vertraging opgelopen.

Het Franse staatsbedrijf EDF heeft vorige week bekendgemaakt zijn plannen voor de bouw van vier nieuwe EPR’s in Groot-Brittannië enkele jaren in de ijskast te zetten. In België werd deze week bekend dat formateur Elio Di Rupo en de zes partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering, een akkoord hebben bereikt over het stoppen met kernenergie.

Ze hebben afgesproken vanaf 2015 de zeven kernreactoren (op twee verschillende complexen) in België één voor één van het stroomnet te halen. Uiterlijk 2025 moet de laatste dicht zijn. De zeven kernreactoren produceren de helft van alle elektriciteit in België. Met het besluit volgt België de strategie van Duitsland, dat eerder dit jaar na de kernramp in Japan besloot om vóór 2022 zijn zeventien kerncentrales te sluiten. (NRC)