Zij wil vooral tijdloos schrijven

Van nature is Marente de Moor iemand die de spotlights mijdt. Gisteren won ze de AKO Literatuurprijs voor haar roman De Nederlandse maagd. “Herkenning is een overschatte kwaliteit.” Toen het woord ‘oorlog’ viel in de aankondiging van juryvoorzitter Ernst Hirsch Ballin begon men elkaar onder tafel aan te stoten bij Marente de Moor, auteur van

Marente de Moor (Foto Juergen Bauer)

Van nature is Marente de Moor iemand die de spotlights mijdt. Gisteren won ze de AKO Literatuurprijs voor haar roman De Nederlandse maagd. “Herkenning is een overschatte kwaliteit.”

Toen het woord ‘oorlog’ viel in de aankondiging van juryvoorzitter Ernst Hirsch Ballin begon men elkaar onder tafel aan te stoten bij Marente de Moor, auteur van De Nederlandse maagd. De winnares van de AKO Literatuurprijs 2011 was zich tot dat moment nergens van bewust. „Ik zat rustig achterover met mijn kopje thee. Iemand had mij ingefluisterd dat het Peter Buwalda zou worden.”

Abonnees van NRC Handelsblad lezen hier het volledige interview met Marente de Moor.

    • Arjen Fortuin