Zelfs darts kan populair worden, dus shorttrack ook

Komend weekeinde zijn de NK afstanden langebaanschaatsen, met in het voorprogramma: shorttrack. Dat is nieuw. Oud-wereldkampioen Wilf John O’Reilly, tv-commentator bij de BBC en disciplinemanager van het shorttrack bij schaatsbond KNSB, geeft uitleg.

1 Waarom shorttrack in het voorprogramma van de NK?

„Het gaat om de nationale titels op de afstanden 500 en 1.000 meter, die voorafgaand aan de NK langebaan worden gereden op het middenterrein van Thialf. Snelle wedstrijden, A- en B-finale voor mannen en vrouwen, duurt een kwartier. Voor het shorttrack een mooi platform om de sport te presenteren aan de grote massa. Ik ben ervan overtuigd dat het een succes wordt.”

2 Normaal gesproken rijden jullie op kleine indoorbanen. Is shorttrack vanaf de tribune om de 400 meter baan wel goed te zien?

„Als ik in de Amsterdam Arena op de tweede ring zit, zie ik de spelers en de bal ook maar klein. Natuurlijk sta ik liever langs de boarding, of hang ik eroverheen. Dan zie je als insiders het meest. Maar op de Spelen van Turijn en Vancouver was shorttrack ook in een grote hal met 18.000 toeschouwers. We kunnen het grote publiek in Thialf uitstekend laten zien hoe spectaculair het is door te werken met videoschermen en het goed aan elkaar te babbelen.”

3 Wordt de ondergeschoven rol van shorttrack niet juist benadrukt door in het voorprogramma te komen van de langebaan?

„Kijk naar het Van Barneveld-effect in het darts. Hij wordt wereldkampioen, doet dat nog eens en SBS zegt: wij gaan het uitzenden. Vervolgens kun je een sport vermarkten. De les is dat je moet proberen iets op gang te brengen. Als een vieze sport als darts het kan, waarom shorttrack dan niet?”

4 Omdat het langebaanschaatsen in Nederland zo populair is misschien?

„Het aantal beoefenaars neemt toe. Bijna alle langebaanschaatsers doen tegenwoordig shorttrack als training. Jorien ter Mors, een van onze toppers, heeft zich ook op de langebaan geplaatst voor de NK op de drie kilometer. Shorttrack is in Nederland misschien nog ondergeschikt aan de langebaan, maar ook daar is discussie over veranderingen in het programma. In de toekomst wordt schaatsen multidisciplinair, shorttrack naast langebaan. Daarom willen we ook meer internationale wedstrijden in Nederland. De komende drie jaar een wereldbekerwedstrijd, in 2015 de WK. De ISU [internationale schaatsunie] weet dat langebaanschaatsen in Nederland zeer populair is. Het is belangrijk om hier meer exposure te creëren voor shorttrack.”

5 Is het niveau van de Nederlanders al hoog genoeg voor een meer prominente rol op het wereldtoneel?

„Ik hoef alleen maar de feiten op te sommen: zowel de mannen als de vrouwen werden vorig jaar Europees kampioen, de vrouwen ook tweede op de WK. We praten niet meer over aansluiten bij de top, we staan tussen de top. Bij de NK in Thialf kan iedereen zien hoe goed we zijn.”

    • Maarten Scholten