Wijers commissaris bij Heineken

Hans Wijers wordt lid van de raad van commissarissen van Heineken. De bierbrouwer zal de huidige topman van chemieconcern AkzoNobel op 19 april 2012 voordragen aan zijn aandeelhouders. Wijers (60) moet in 2013 Kees van Lede, nu nog voorzitter van de raad van commissarissen, opvolgen

Wijers was, als minister van Economische Zaken in het eerste kabinet-Kok, verantwoordelijk voor de eerste mededingingswet. Na zijn ministerschap werd Wijers partner bij adviesbureau The Boston Consulting Groep, voordat hij in 2003 aantrad bij AkzoNobel. Saillant detail is dat hij daarbij ook al de opvolger was van Kees van Lede.

Onder Wijers’ leiding onderging het vroegere vezel- en chemieconcern AkzoNobel een metamorfose, waarbij de focus kwam te liggen op verfproductie. Wijers was er onder meer verantwoordelijk voor dat farmaciedochters Organon en Intervet werden verkocht aan het Amerikaanse Schering-Plough. Ook leidde hij twee grote reorganisaties binnen het bedrijf.

Wijers neemt in de raad van commissarissen van Heineken de plek in van Jan Michel van Hessen. Ton Büchner wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van AkzoNobel.