Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

VVD-prominent Weisglas wil dat partij tegen uitzetten Mauro stemt

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) roept zijn partij op om vanmiddag tegen de uitzetting van de Angolese asielzoeker Mauro te stemmen. “Het mooie van het Kamerlidmaatschap is nu juist dat je in een kwestie als deze wel degelijk je hart kunt volgen”, schrijft hij vandaag in Trouw.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) roept zijn partij op om vanmiddag tegen de uitzetting van de Angolese asielzoeker Mauro te stemmen. “Het mooie van het Kamerlidmaatschap is nu juist dat je in een kwestie als deze wel degelijk je hart kunt volgen”, schrijft hij vandaag in Trouw.

Met zijn oproep is Weisglas de eerste prominente VVD’er die zich kritisch over de opstelling van zijn partij in de kwestie-Mauro uitspreekt. De VVD heeft de lijn van CDA-minister Leers tot nu toe gesteund. Weisglas heeft zich in het verleden eerder kritisch betoond over de samenwerking tussen de liberalen en de PVV.

In zijn brief in Trouw verwijst Weisglas naar VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. Zij zou hebben gezegd dat ze erg graag haar hart zou willen volgen. Weisglas wijst erop dat de Kamer van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) kan verlangen dat hij gebruik maakt van zijn bevoegdheid om Mauro in Nederland te laten blijven.

‘Leers is het zelf ook met de oppositie eens’

Leers voelt volgens Weisglas de ‘hete adem van de PVV’ in zijn nek. De minister zou voortdurend klem zitten tussen de opvattingen van de oppositie en een groot deel van zijn eigen partij en de mening van de PVV. Weisglas spreekt het vermoeden uit dat Leers het zelf ook met de oppositie eens is.

“Doordat hij geen heldere koers houdt, is hij van de stevige en standvastige burgemeester van Maastricht een weifelende minister geworden”, aldus Weisglas over Leers. De besluitvorming rondom de 18-jairge Mauro zou daar een ‘schrijnend voorbeeld’ van zijn.

Het is vandaag een cruciale dag voor de 18-jarige Angolese asielzoeker Mauro. De Tweede Kamer stemt vandaag over moties die het kabinet oproepen hem in Nederland te laten blijven. Welke kant het precies op gaat is nog onduidelijk.