Video: voedselhulp van Al Shabaab aan hongerend Somalië

De aan Al-Qaeda gelieerde islamitische terreurorganisatie Al Shabaab deelt ook voedselhulp uit aan in Somalië, in de hoop de hearts and minds te winnen van de bevolking. Foto The Guardian

Buitenlandse voedselorganisaties zijn niet de enige die actief zijn om de gevolgen van de hongersnood in de Hoorn van Afrika te bestrijden. Ook de aan Al-Qaeda-gelieerde militantenbeweging Al Shabaab deelt voedsel uit in een poging de hearts and minds van de hongerende bevolking te winnen.

Dat laat verslaggever Jamal Osman van de Britse krant The Guardian zien in een uitgebreide reportage in Somalië. Dit land heeft te maken met de zwaarste droogte in zestig jaar. Tienduizenden Somaliërs zijn op de vlucht vanwege de aanhoudende hongersnood.

Het werk van veelal westerse hulporganisaties in de getroffen gebieden wordt bemoeilijkt door Al Shabaab die het hier voor het zeggen hebben. Als de beweging niet delen van de voedselhulp afroomt, stelt Al Shabaab onmogelijke voorwaarden om te werken in Somalië, zoals het verbieden van vrouwelijke hulpverleners in de gebieden.

Osman liep mee met Al Shabaab die Somalische vluchtelingen geld, eten en medische hulp gaven, mogelijk donaties uit de Arabische wereld, en hen weer naar huis stuurden. “Om de lokale economie weer op gang te brengen”, zoals een van de militanten het noemt. Verrassend genoeg bevestigt Osman met zijn reportage ook geruchten over de aanwezigheid van Britse burgers die werkzaam zijn voor Al Shabaab.

Bekijk hier de indrukwekkende reportage van Osman.