Video: ambtenaar laat zien hoe veilig water Fukushima is

Caption: Yasuhiro Sonoda, a cabinet office parliamentary secretary, drinks a water taken from a radioactive puddle from the tsunami crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant during a news conference at the plant operator Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) headquarters in Tokyo, in this photo taken by Kyodo on October 31, 2011. He drank the water, taken from the basements of the No. 5 and No.6 reactor buildings, after a reporter asked him to do so to prove it is safe, Kyodo news reports. Picture taken October 31, 2011. Mandatory Credit REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. YES Regeringsfunctionaris Yasuhiro Sonoda drinkt het water uit de Japanse kerncentrale Fukushima Dai'ichi. Foto Reuters / Kyodo

Vaak wegen daden zwaarder dan woorden. Zo ook in het geval van het water dat uit door een aardbeving getroffen Japanse kerncentrale Fukushima Dai’ichi. De autoriteiten zeiden al weken dat het water niet vervuild was met radioactieve deeltjes, maar wanneer geloven mensen dat pas?

Juist, als de autoriteiten zelf dat water drinken. Dus mocht ambtenaar Yasuhiro Sonoda op televisie bewijzen dat het water dat uit de kerncentrale gepompt werd, veilig was.

http://youtu.be/0HrO2H4Sraw

Of het water echt vrij van radioactiviteit is, weten we natuurlijk pas over een tijdje als Sonoda gezond blijft. Laten we hopen van wel. Maar de grootste vraag blijft natuurlijk: wie van zijn superieuren heeft Sonoda in vredesnaam boos gemaakt om dit klusje in zijn schoenen geschoven te krijgen?

    • Hans Klis