Verdachten opgepakt voor vastgoedfraude

Verdachten verkochten woningen op basis van valse taxaties met flinke winst.

. De politie heeft maandag veertien mannen en vier vrouwen aangehouden in een omvangrijke vastgoedfraudezaak. Onder de verdachten zijn twee notarissen en een advocaat, meldt het Openbaar Ministerie in Lelystad.

De mannen en vrouwen worden onder meer verdacht van vastgoed- en hypotheekfraude, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. In de zaak zijn achttien woningen en elf bedrijfspanden van de verdachten doorzocht. Dat gebeurde in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Bergen, Hoofddorp en Lelystad.

De woningen waarmee werd gefraudeerd waren vaak van woningcorporaties. Die verkochten de woningen op een veiling in een poging het niveau van de wijk op te krikken. De woningen werden vervolgens gekocht door handlangers van de verdachten. Die verhuurden de woningen aan onder anderen illegalen of ze begonnen er bijvoorbeeld een wietkwekerij.

Binnen zes maanden werden de woningen op basis van valse taxaties met flinke winst doorverkocht aan mensen uit de kring van de aangehouden verdachten die normaal niet makkelijk een hypotheek konden krijgen. In dit geval kregen ze wel een hypotheek op basis van valse werkgeversverklaringen en onjuiste loonstroken.

Op sommige woningen heeft justitie beslag laten leggen. Ook zijn waardevolle goederen in beslag genomen. Bij het onderzoek werkten onder meer politie, justitie en de Belastingdienst samen. (Novum)