Scheringa's Freud verkocht

De Lucian Freud is al verkocht, Christie’s zal de rest van de internationale kunst veilen en er is een koper voor de Nederlandse schilderijen. Na het faillissement twee jaar geleden van de overkoepelende organisatie DSB Beheer is het einde van de Scheringa-collectie nu echt ingeluid. De kunst zal nooit meer samen te zien zijn. Doel van de afwikkeling is een „zo hoog mogelijke verkoopopbrengst”, aldus de curator.

De verkoop voor 4,2 miljoen euro van Naked Woman in a Red Chair van Lucian Freud staat in het gisteren verschenen Openbare Verslag van DSB Beheer. De curator, CMS Derks Star Busman, had voor de verkoop de toestemming van pandhouder Deutsche Bank. De bank wil verkopen omdat het geen risico wil dragen voor de fiscale gevolgen van een onderhandse verkoop van de gehele collectie.

De Freud hoorde bij de top van de museumcollectie en was de enige in publiek Nederlands bezit. Wie de nieuwe eigenaar is, is niet bekend.

Uit het verslag blijkt ook dat Deutsche Bank een koper heeft voor de ongeveer duizend schilderijen van Nederlandse kunstenaars in de collectie van het Scheringa Museum voor Realisme. De rechtbank in Amsterdam zal op 10 november uitspraak doen over deze verkoop.

De „aspirant-koper” heeft zich volgens de curator verplicht de gekochte kunst „gedurende enige tijd niet te verkopen” en door exposities of uitleen aan musea toegankelijk te maken voor het Nederlandse publiek.

Over de 230 schilderijen van internationale kunstenaars van het Scheringa Museum onderhandelt de curator met veilinghuis Christie’s.

    • Dirk Limburg