Rutte: ik vraag nog geen groen licht voor EU-pakket

Rutte tijdens zijn beantwoording van de vragen van de Kamer. Screenshot NOS

Rutte heeft vanavond gezegd nog geen groen licht te vragen van de Kamer voor het EU-pakket voor Griekenland en de euro. De Kamer vindt het akkoord voorlopig onvoldoende. De plannen zouden nog te vaag en onduidelijk zijn om mee in te stemmen.

Rutte geeft toe dat er nog veel moet worden uitgewerkt in het akkoord, maar spreekt van een “grote stap vooruit”.

Rutte: Grieks referendum lastig te voorkomen

Rutte vindt het Griekse plan voor een referendum over het noodpakket onwenselijk. Hij verweerde zich tegen kritiek van onder andere de PvdA en de ChristenUnie dat hij te laconiek is over het referendum. Alle eurolanden moeten de afspraken nog bevestigen, ook Griekenland.

“Landen gaan zelf over de manier waarop ze ja of nee zeggen. Dat kan gebeuren door het parlement of via een referendum. Een Grieks referendum is een uiterst ongelukkige ontwikkeling, maar het wordt buitengewoon lastig om het te voorkomen.”

Rutte zei wel samen met andere eurolanden ‘maximale druk’ op Griekenland uit te zullen oefenen. Als Griekenland het referendum toch doorzet, moet dat een ‘minimaal’ referendum zijn dat zo snel mogelijk plaatsvindt. Onder meer de PvdA en het CDA willen het referendum van tafel hebben.

De Jager: uitkering zesde tranche kan problematisch worden

De uitkering van de zesde tranche aan Griekenland “zou problematisch kunnen worden”, aldus minister De Jager van Financiën. Volgens hem was er geen verzet van Nederland tegen een hoger noodfonds, maar hadden andere landen er politieke of financiële problemen mee.

De Jager wil geen sancties instellen als banken de eis voor een kapitaalratio van 9 procent niet halen.

“Daar moeten de markten hun werk doen.” - De Jager

In het akkoord is afgesproken dat de banken eind juni volgend jaar hun kapitaalratio, de verhouding tussen het eigen kapitaal van banken en hun op risico gewogen bezittingen, hebben opgehoogd tot 9 procent.

Kritiek vanuit de Kamer

Verschillende fracties die tot nu toe het kabinet steunen rondom de aanpak van de eurocrisis, waaronder de PvdA en de SGP, dreigden op termijn “rood licht” te geven als de verdere uitwerking van het noodfonds niet naar hun zin is.

“Het pakket was al niet sterk genoeg, maar zeker niet nu Griekenland een tijdbom onder dit akkoord legt”, aldus PvdA-Kamerlid Plasterk. “De afspraken over de vuurkracht van het noodfonds zijn nog niet helder. Die zijn nog niet uitgewerkt”, constateerde VVD-Kamerlid Harbers. “De eerste schetsen zijn gemaakt, maar de kleurpotloden om ze in te vullen zijn in de tas gebleven”, stelde D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

GroenLinks-fractievoorzitter Sap zei dat het Centraal Planbureau een analyse moet maken van manieren waarop het noodfonds vergroot kan worden. “Met de informatie die we nu hebben, kunnen we niet beslissen.”

    • Marije Willems