Rutte bezorgd over referendum Griekenland

Caption: Netherlands' Prime Minister Mark Rutte waits to welcome Denmark's Prime Minister Helle Thorning-Schmidt at the Binnenhof, seat of Dutch government in The Hague, Netherlands, Thursday, Oct. 27, 2011. (AP Photo/Bas Czerwinski)
Caption: Netherlands' Prime Minister Mark Rutte waits to welcome Denmark's Prime Minister Helle Thorning-Schmidt at the Binnenhof, seat of Dutch government in The Hague, Netherlands, Thursday, Oct. 27, 2011. (AP Photo/Bas Czerwinski) Premier Mark Rutte in Den Haag op archiefbeeld, 27 oktober 2011. Foto AP / Bas Czerwinski

Het kabinet maakt zich zorgen over het Griekse plan voor een referendum over het schuldsaneringsplan voor het land.

Dat heeft premier Mark Rutte laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Gisteravond kondigde de Griekse premier George Papandreou tot ieders verrassing een volksstemming aan over het vorige week gesloten akkoord over de redding van de eurozone. Een referendum leidt tot vertraging en onzekerheid, schrijft de Rutte. Als er inderdaad een referendum komt, moet dat volgens de premier zo snel mogelijk worden gehouden en alleen gaan over een beperkt deel van het pakket.

De Tweede Kamer had Rutte vandaag gevraagd om een reactie op de Griekse plannen. Vanavond debatteert de Kamer met Rutte over het reddingsplan voor de euro. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk heeft al laten weten dat het Griekse referendum van tafel moet. Plasterk:

“Wij kunnen niet vier maanden met ingehouden adem afwachten of de Grieken dit hulppakket steunen. De Griekse eis voor een referendum is een deal breaker, die moet van tafel.”

Eurozone verrast en bezorgd door Griekse plannen

Ook de voorzitter van de eurozone, Jean-Claude Juncker sprak vanmiddag zijn verbazing en bezorgdheid uit over het aangekondigde referendum. Hij waarschuwde ervoor dat een afwijzing van het reddingsplan tot een faillissement en mogelijk uittreding uit de eurozone kan betekenen voor Griekenland.

De internationale financiële beurzen reageerden vandaag zeer negatief op de plannen van Papandreou. De beurs in Athene sloot bijna zeven procent in de min.

Ook het hoofd van de Wereldbank, Robert Zoellick, veroordeelt de beslissing van Papandreou om het zorgvuldig onderhandelde reddingsplan voor Griekenland en de euro op deze manier in gevaar te brengen. Volgens Zoellick zou een Grieks ‘nee’ grote problemen veroorzaken in Europa, meldt persbureau Reuters.