Russen weren Nederlandse waarnemer bij verkiezingen

Rusland heeft een Nederlandse waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa geweigerd als lid van de waarnemingsmissie voor de parlementsverkiezingen van 4 december. Dat is gisteren bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat een OVSE-waarnemer op grond van zijn persoon niet tot Rusland wordt toegelaten.

Alexander Münninghoff, voormalig correspondent van de Haagsche Courant in de Sovjet-Unie en oprichter van het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg, kreeg vrijdag, twee dagen voor zijn geplande vertrek naar Rusland, te horen dat de Russische Centrale Kiescommissie hem geen accreditatie wil verlenen. Een reden voor de afwijzing hebben de autoriteiten niet gegeven.

Münninghoff is een van de ‘langetermijnwaarnemers’, die zes weken in het land blijven. Hij was al zes keer eerder OVSE-waarnemer in Rusland, onder meer bij de presidentsverkiezingen in 2004. Toen werd hij zonder problemen toegelaten.

De Nederlandse ambassadeur in Moskou heeft de Russische autoriteiten opheldering gevraagd over de afwijzing van Münninghoff. Van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg hij te horen dat de Centrale Kiescommissie autonoom is en dat de commissie een eigen afweging heeft gemaakt.

De ODIHR, de afdeling van de OVSE die de waarnemingsmissies coördineert, mag, na wat onenigheid met de Russische autoriteiten over de omvang van de missie, zo’n tweehonderd waarnemers in Rusland stationeren tijdens de verkiezingen van volgende maand.

Veertig van hen zijn langetermijnwaarnemers, die vandaag aan hun werk beginnen. Nederland mocht vier langetermijnwaarnemers leveren, van wie er na de afwijzing van Münninghoff nog drie over zijn.

Zondag zijn zij in Rusland gearriveerd, om gisteravond en vanochtend naar hun plaatsen van bestemming te vertrekken.

    • Michel Krielaars