Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rusland weigert Nederlandse waarnemer bij verkiezingen

Rusland weigert oud-correspondent Alexander Münninghoff als waarnemer bij de parlementsverkiezingen in december. Dat heeft hij vandaag gehoord van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bevestigen hij en het ministerie dinsdag. Hij is een van de vier waarnemers die Nederland in OVSE-verband heeft aangeboden.

Een reden voor de weigering is door Rusland niet opgegeven. “Het ministerie heeft nog om uitleg gevraagd, maar die is niet gegeven”, zegt Münninghoff tegen persbureau Novum. De OVSE zou Nederland hebben gevraagd een plaatsvervanger te regelen. “Maar gelukkig heeft Buitenlandse Zaken de rug rechtgehouden. Zij zeggen: dit is onze kandidaat, hij is geschikt, daar moet Rusland het mee doen.”

De 67-jarige Münninghoff is volgens eigen zeggen al meer dan dertig keer waarnemer geweest, waarvan zeven keer in Rusland. “Ik heb nooit enige probleem gehad. Er is ook nooit commentaar gegeven.”

Als verslaggever liet hij zich regelmatig kritisch uit over de toenmalige Sovjet-Unie. “Maar dat is geloof ik niet de reden dat ze me nu van de lijst halen. Dan hadden ze dat eerder wel gedaan.”

Waarnemingsmissie verliep al stroef

Münninghoff wijst erop dat het overleg over de waarnemingsmissie al stroef verliep tussen Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). “De organisatie wilde vierhonderd medewerkers sturen, maar Rusland wilde er maar tweehonderd toelaten.”

Hij vermoedt dat Rusland wil laten blijken nog altijd op zijn hoede te zijn. “Ze willen misschien de indruk wekken dat wij mensen sturen die niet te vertrouwen zijn. Als je om dat te benadrukken besluit iemand te weigeren, ben ik een voor de hand liggend doelwit.”

“Ergens ben ik wel trots dat ik op mijn leeftijd nog steeds met een adelaarsoog in de gaten wordt gehouden, maar het is wel heel frustrerend.” De waarnemingsmissie is volgens hem van groot belang. “We moeten niet voor niets zes weken van te voren al aanwezig zijn.”

PvdA wil dat Rusland opheldering geeft

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans wil dat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) bij zijn Russische collega of bij het verkiezingscomité onmiddellijk om opheldering vraagt. Volgens hem gaan er politieke motieven schuil achter de weigering die te maken hebben met de opstelling van Münninghoff. Als dat zo is, is dat volgens hem een ‘smet op het open en democratische gehalte van het Russische verkiezingsproces’.