Rente op Italiaanse staatsleningen stijgt naar recordniveau

De rente die de Italiaanse overheid betaalt voor leningen op de internationale kapitaalmarkt is vanochtend naar een recordhoogte van 6,23 procent gestegen. De stijging komt op de ochtend dat Europese politici en de beurzen geschokt reageren op het plan van Griekenland om een referendum over het vorige week bereikte nieuwe schuldsaneringsplan voor het land uit te schrijven.

De rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar piekte vanochtend op 6,23 procent, een forse stijging van twaalf basispunten. Het percentage ligt hoger dan de vorige piek die de Italiaanse rente op 4 augustus bereikte. De vorige piek was voor de Europese Centrale Bank aanleiding om te beginnen met het massaal opkopen van Italiaanse staatsobligaties om zo de rente die het land betaalt op leningen laag te houden.

De paniek rond het aangekondigde Griekse referendum heeft in werkelijkheid alles met Italië te maken, legt onze economieredacteur Melle Garschagen uit:

“De paniek gaat niet over Griekenland, maar over Italië. Als Griekenland met dit referendum het euroakkoord van vorige week torpedeert, dat bedoeld is om landen als Italië te kunnen redden, dan komt Italië serieus in gevaar. Verder moet de Italiaanse politiek moet laten zien dat het serieus hervormingen en bezuinigingen kan doorvoeren.”

Vorige week donderdag, kort na de presentatie van het reddingsplan voor de euro in Brussel, daalde de rente van de probleemlanden Italië en Spanje juist. Vrijdag kwam de Italiaanse rente echter ook alweer boven de 6 procent uit. De rente op Duitse en Nederlandse staatsobligaties daalt intussen verder omdat Duitsland en Nederland door beleggers wordt gezien als een veilige haven.

De Italiaanse beurs reageerde vanochtend, net als alle andere Europese beurzen, zeer negatief op het aangekondigde referendum in Griekenland. Rond elf uur stond de beurs in Milaan meer dan 4,5 procent in de min. De AEX dook eerder vanochtend onder de symbolisch belangrijke grens van 300 punten en stond rond elf uur zo’n 3,5 procent lager op ongeveer 296 punten.

    • Pim van den Dool