PvdA ziet in Grieks referendum een ‘deal breaker’

Ronald Plasterk (PvdA) heeft zich na de fractievergadering van vanmorgen fel uitgelaten over het Griekse plan een referendum over het hulppakket te houden. “Dit is een deal breaker”, zegt hij tegen NRC Handelsblad.

Plasterk zegt:

“Wij kunnen niet vier maanden met ingehouden adem afwachten of de Grieken dit hulppakket steunen. De Griekse eis voor een referendum is een deal breaker, die moet van tafel.”

Tegenover de NOS:

Gisteravond liet de Griekse premier George Papandreou onverwachts weten dat de burgers van zijn land zich middels een referendum mogen uitspreken over het hulppakket dat vorige week tijdens de eurotop overeen werd gekomen. Toen al was duidelijk dat de kans aanzienlijk is dat het Griekse volk het akkoord niet accepteert en daarmee de cruciale afspraken van de eurotop teniet doet.

De beurzen reageren vandaag op de aankondiging van Papandreou door in het rood te duiken. De AEX noteerde aan het eind van de ochtend een verlies van 3,6 procent.

Vanavond wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de eurotop. Plasterk heeft aangegeven dan duidelijkheid te willen over de visie van het kabinet. Omdat de PVV tegen is, heeft de PvdA een sleutelpositie in het debat.

    • Peter Zantingh