PSV in rode cijfers door afschrijving op transfers

PSV heeft vorig seizoen een verlies van 15,5 miljoen euro geleden, maar is door de steun van de gemeente uit de financiële nood gekomen. Dat maakte de voetbalclub uit Eindhoven vanochtend bekend.

Het grootste deel van het verlies wordt veroorzaakt door afschrijvingen op de transfersommen die PSV heeft betaald voor zijn spelers (11, 8 miljoen euro), plus een extra waardevermindering van de selectie van in totaal 2,9 miljoen euro. Aan de verkoop van spelers, onder wie Ibrahim Afellay, hield PSV 5,1 miljoen over.

Vorig seizoen kwam PSV in grote financiële problemen, nadat de club over het seizoen 2009-2010 een verlies van 17,5 miljoen euro had geleden. In juni werd de club door de gemeente Eindhoven van de ondergang gered. De gemeente kocht voor 48,4 miljoen euro de grond onder stadion en De Herdgang, waarvoor PSV nu jaarlijks 2,4 miljoen erfpacht betaalt. Naast de gemeente sprongen financiers bij. PSV kreeg in juli voor 38 miljoen aan leningen. 18 miljoen daarvan zijn achtergestelde leningen, 10 miljoen renteloos.

Met het geld van de gemeente verbeterde PSV, dat eind vorig seizoen een negatief eigen vermogen had van 4,3 miljoen, de balanspositie. De club heeft nu een eigen vermogen van 39 miljoen euro. „PSV is weer gezond”, zei directeur Tiny Sanders vanochtend op een persconferentie. „We hebben meer inkomsten en de kosten zullen dalen.” De omzet van PSV steeg vorig seizoen van 51, 8 miljoen tot ruim 55,1 miljoen euro.

PSV bezuinigt dit seizoen vier miljoen euro op de spelerssalarissen, zei Sanders. Ook stelde de club een salarisplafond in van een miljoen euro. Daarnaast rekent de club op een stijging van de sponsorinkomsten, van 13 naar 18 miljoen euro.

Net als bij andere eredivisieclubs daalden de media-inkomsten van PSV, met ongeveer 500.000 euro. Van de Spaanse voetbalclub Valencia kreeg PSV nog 1 miljoen euro voor de overstap van trainer Ronald Koeman in 2007. Koeman werkt intussen bij Feyenoord.