Prijs harde schijf stijgt door ramp Thailand

Normaal gesproken dalen de prijzen van computerhardware. Maar wie nu op het punt staat een harde schijf te kopen kan beter wachten. De prijzen van harddisks zijn snel gestegen als een rechtstreeks gevolg van de recente overstromingen in Thailand.

Thailand is, na China, de tweede producent van harde schijven. Ongeveer 40 procent van alle schijven komt uit de regio rondom Bangkok die door de ernstige overstromingen getroffen is. Apple-topman Tim Cook gaf bij de presentatie van de kwartaalcijfers aan dat hij een wereldwijd tekort aan harde schijven verwacht.

Er zijn verschillende fabrieken getroffen door de watersnoodramp en het is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren voordat de productie weer op gang komt. Volgens onderzoeksbureau iSupply zal de wereldwijde productie van harde schijven in het vierde kwartaal met 30 procent afnemen.

Dat leidt tot een prijsstijging die ongebruikelijk is in de wereld van de harddisks. Normaal gesproken wordt opslag op een harde schijf alsmaar goedkoper: de prijzen van de schijven blijven ongeveer gelijk, maar de prijs per gigabyte daalt omdat de opslagcapaciteit per jaar met zo’n 60 procent toeneemt.

De gevolgen voor de prijzen van losse schijven zijn al te zien. Volgens technologiesite Tweakers.net, die een lijst bijhoudt van de prijzen van computerhardware, is de prijs van een harde schijf van 2 terabyte (2.000 gigabyte) in de afgelopen maanden gestegen met 74 procent, van 69 naar 113 euro. Andere schijven stegen met meer dan 90 procent in prijs.

Zo’n groot verschil zullen computerfabrikanten ook doorberekenen aan hun klanten. Wie een nieuwe pc wil, moet er dus heel snel bij zijn of een paar maanden wachten.