Papandreou houdt vast aan referendum

De Griekse premier George Papandreou tijdens zijn speech gisteravond. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse premier George Papandreou houdt vast aan een referendum over het Europese akkoord over schuldenafschrijving. Volgens de premier zal het referendum het Griekse lidmaatschap van de euro bevestigen.

Daarnaast zei Papandreou dat het referendum, dat hij maandagavond al aankondigde, duidelijk zal maken dat de onrust op de financiële markten “van korte duur” is.

Papandreou in een verklaring die werd gepubliceerd door zijn kantoor in Athene:

“Het referendum zal een duidelijk mandaat en een duidelijke boodschap zijn binnen en buiten Griekenland over onze Europese koers en onze deelname aan de euro.”

Daarnaast zei hij dat “niemand in staat zal zijn om de koers van Griekenland binnen de euro in twijfel te trekken”.

Paniek op de beurzen

Maandag kondigde Papandreou aan een referendum te willen houden over de met IMF en EU afgesproken bezuinigingen. In reactie hierop gingen de beurzen vandaag flink onderuit.

Binnen de Griekse regeringspartij PASOK heerst grote onvrede over de aankondiging van het referendum. Eén lid is al uit de partij gestapt, waardoor de socialisten nog slechts een meerderheid van twee zetels in het parlement hebben. Zes andere vooraanstaande partijleden hebben een beroep op hem af te treden. Een motie van wantrouwen is in de maak.

    • David Haakman