Palestina bij Unesco, VS betalen niet langer mee

Abbas hoopt op een domino-effect, dat leidt tot volledige toelating.

Ondanks fel verzet van de VS en Israël zijn de Palestijnen gisteren als volledig lid toegelaten tot de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap. De stemming in de algemene conferentie van de Unesco hierover was op verzoek van Nederland en Canada hoofdelijk.

De toelating is een belangrijk succes voor Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, en zijn pogingen ‘de staat Palestina’ volledig lid te maken van de Verenigde Naties en daarmee verdere internationale erkenning af te dwingen.

Hij hoopt op een domino-effect en wil ook lid worden van instellingen als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Een verzoek om volledig lid te worden van de VN moet nog worden behandeld door de Veiligheidsraad, maar zal naar verwachting stuiten op een Amerikaans veto.

De VS zetten, ingevolge Amerikaanse wetten uit de jaren negentig, hun bijdrage aan de Unesco stop nu de Palestijnen als volledig lid zijn toegelaten. De VS betalen ongeveer 22 procent van de begroting van de Unesco, nu 450 miljoen euro over twee jaar. Ook Israël wil geen financiële bijdrage meer leveren aan de Unesco.

Palestijnse vertegenwoordigers willen Unesco een aantal monumenten in de bezette Palestijnse gebieden op laten nemen in de lijst van Werelderfgoed.

Begin deze maand had het Uitvoerende Comité van de Unesco al ingestemd met een volwaardig Palestijns lidmaatschap. Frankrijk, Spanje, China, Ierland, Oostenrijk, België, Rusland, India, Indonesië en Noorwegen stemden voor. Duitsland en Italië stemden niet. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) is teleurgesteld dat de Palestijnen volwaardig lid worden. (AFP, Reuters)