Ophef over Grieks referendum, beurzen openen flink lager

De Griekse premier George Papandreou tijdens zijn speech gisteravond. Foto Reuters / John Kolesidis

De beurzen in Europa zijn vanochtend flink lager geopend door de aankondiging van een Grieks referendum over het vorige week bereikte nieuwe schuldsaneringsplan voor het land.

De AEX dook kort na de opening onder de grens van 300 punten en stond rond 09.30 op 299,64 punten, een verlies van 2,6 procent. Ook elders in Europa begon de beurzen met forse verliezen aan de dag. In Parijs noteerde de beurs in het begin van de ochtend al een verlies van 3,7 procent. Frankfurt opende 3,3 procent lager en in Londen was het verlies vanochtend 1,7 procent.

Referendum komt als verrassing

Met de aankondiging van het referendum verraste de Griekse premier Papandreou gisteren vriend en vijand, aldus persbureau AP. Hij noemde geen datum of details voor de volksraadpleging, de eerste in Griekenland sinds het volk in 1974 enkele maanden na de val van het kolonelsbewind ‘nee’ zei tegen herstel van de monarchie. Minister van Financiën Evangelos Venizelos, van huis uit hoogleraar staatsrecht, verklaarde dat voor het referendum is gekozen, omdat de oppositie keer op keer weigert zich in de onderhandelingen met de overige landen van de eurozone aan de kant van de regering op te stellen.

Volgens de Griekse grondwet kan een referendum pas worden uitgeschreven als het parlement daarmee instemt. Het is nog onduidelijk of de oppositiepartijen met het referendum zullen instemmen.

Ophef in Europa

Het aangekondigde referendum heeft voor veel ophef in Europa gezorgd. Rainer Brüderle, fractievoorzitter van de Duitse coalitiepartij FDP, zei dat hij “geirriteerd” was en sprak van “een vreemd iets om te doen”. Volgens Le Monde heeft de Franse premier Sarkozy geschokt gereageerd. Hij noemde het plan “irrationeel”. De Finse minister Alexander Stub spreekt van “een stem over het euro-lidmaatschap”.

In Nederland zorgde de keuze voor het Griekse referendum voor veel ongeloof. Volgens Geert Wilders (PVV) kan met het Griekse referendum het euroakkoord “de prullenbak in”. Hij pleit ook voor een Nederlands referendum.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders De eurotop is ’n complete euroflop. Met referendum Griekenland kan het eurotop-accoord de prullenbak in. Mooi. Nu ook snel referendum in NL!

Met dat laatste is Harry van Bommel (SP) het eens.

Twitter avatar harryvandesp Harry van Bommel Grieks referendum over steunpakket is goede zaak. Het zijn immers de Grieken die pijn van de bezuinigingen voelen. Wanneer mogen wij?

Arie Slob (ChristenUnie) en Diederik Samsom (PvdA) reageren op Twitter verbaasd over de aankondiging van het referendum.

Twitter avatar arieslob Arie Slob Ik kan er geen Griekse salade meer van maken. #papandreou #referendum #eurotop
Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Heel Europa in verwarring over Griekse referendum. Heeft woensdag nou niemand van de regeringsleiders dat aan Papandreou gevraagd? #puinhoop
    • Lex Boon