Ook grote verliezen op Amerikaanse beurzen

De internationale financiële beurzen reageren vandaag zeer negatief op de plannen voor een Grieks referendum over het reddingsplan van de eurozone. Reuters / Pawel Kopczynski

Nadat eerder op de dag de Europese beurzen met grote verliezen sloten, zijn ook de Amerikaanse beurzen diep in de min geëindigd. De Dow Jones index sloot 297 punten lager, 2,48 procent lager dan gisteren.

De beurzen reageerden vandaag uiterst negatief op de aankondiging van de Griekse premier George Papandreou om het donderdag gesloten akkoord over de redding van de eurozone te laten onderwerpen aan een referendum. In dit akkoord werd onder meer afgesproken dat vijftig procent van de Griekse schulden wordt afgewaardeerd en dat het steunpakket wordt verhoogd.

De AEX sloot vandaag 3,7 procent lager op 296,19 punten. In Madrid eindigde de Ibex-35 met een verlies van 4,19 procent, de CAC-40 in Parijs dook 5,38 procent in de min, de beurs in Lissabon sloot met 3,68 procent in het rood en de Griekse beurs eindigde eerder vanmiddag zelfs met bijna zeven procent verlies.

De euro daalde vandaag tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in drie weken tijd.

Volg de ontwikkelingen in Griekenland op het liveblog van The Guardian.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • David Haakman