NAC lijdt opnieuw miljoenenverlies

Voetbalclub NAC Breda heeft vorig seizoen een verlies van 7,5 miljoen euro geleden. Daarmee is het negatieve eigen vermogen van de club opgelopen tot 11,1 miljoen euro. Dat maakte NAC gisteren bekend.

De omzet van NAC daalde afgelopen jaar, van 15,7 miljoen in seizoen 2009-2010 naar 13,8 miljoen over het vorige seizoen (2010-2011). Het operationele verlies van de club kwam uit op vier miljoen euro, en werd verder vergroot door onder meer lagere opbrengsten van tv-gelden (600.000 euro), het faillissement van een aantal sponsoren en een extra heffing van de Belastingdienst. De club leed in seizoen 2009-2010 al een verlies van 4,2 miljoen euro.

Vorig jaar februari werd plotseling bekend dat NAC in financiële problemen was geraakt. Bij een controle van de jaarrekening bleek dat tv-inkomsten te hoog waren begroot en dat er op de balans een oninbaar bedrag van 470.000 euro stond. Een aantal financiers schoot NAC toen met 1,3 miljoen euro te hulp en een actie van supporters leverde nog eens 400.000 euro op. Daarmee wist de club een faillissement af te wenden.

Volgens NAC is de toegenomen schuld draagbaar voor de club. Het negatief eigen vermogen bestaat voor een groot deel uit langlopende leningen, en wordt verder opgevangen met gespreide betaling aan crediteuren, vooruit ontvangen sponsorinkomsten en de opbrengsten van seizoenskaarten.

NAC begon begin dit jaar een omvangrijke bezuinigingsoperatie. De club heeft vier miljoen euro bespaard, voornamelijk op spelerssalarissen. Dure krachten als de aanvallers Leonardo en Matthew Amoah, die ongeveer een half miljoen euro per jaar verdienden, spelen niet langer in Breda.

Door de bezuinigingen verwacht de NAC-directie over het huidige seizoen een positief resultaat te behalen. Volgend seizoen (2012-2013) moet de club meer winst maken om aan alle financiële aflossingsverplichtingen te kunnen voldoen.