Moeder Hillary Clinton, Dorothy Rodham (92) overleden

Caption: FILE - In this Dec. 7, 2007 file photo , then-Democratic presidential hopeful, Sen. Hillary Rodham Clinton, D-N.Y., left, and her mother, Dorothy Rodham, attend a “Take Your Buddy to Caucus” event in Des Moines. According to the Clinton family: Dorothy Rodham, Hillary Rodham Clinton's mother, has died at 92. (AP Photo/Paul Sancya, File)
Caption: FILE - In this Dec. 7, 2007 file photo , then-Democratic presidential hopeful, Sen. Hillary Rodham Clinton, D-N.Y., left, and her mother, Dorothy Rodham, attend a “Take Your Buddy to Caucus” event in Des Moines. According to the Clinton family: Dorothy Rodham, Hillary Rodham Clinton's mother, has died at 92. (AP Photo/Paul Sancya, File) Hillary Rodham Clinton en haar moeder Dorothy Rodham op archiefbeeld in Des Moines tijdens haar campagne voor Democratische presidentskandidaat in 2007. Foto AP / Paul Sancya

De moeder van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, Dorothy Rodham (wiki) is vannacht op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring van de familie.

Clinton zei haar geplande bezoek aan London en Istanbul af om haar moeder bij te staan op haar ziektebed. Vannacht overleed Rodham in het bijzijn van haar familie. Clinton heeft vaak gezegd dat haar moeder haar inspiratie was om de politiek te gaan, gezien de tegenslagen die Rodham in het leven overwon.

Tijdens de campagne van Hillary Clinton om in 2008 de Democratische presidentskandidaat te worden, werkte haar moeder mee aan de volgende spot. Hierin vertelt zij waarom haar dochter president van de Verenigde Staten moest worden.
http://youtu.be/FSlmpIFr2wQ

De tekst van Dorothy Rodham:

What I would like people to know about Hillary is what a good person she is.

She never was envious of anybody — she was helpful. And she’s continued that with her adult life with helping other women.

She has empathy for other people’s unfortunate circumstances. I’ve always admired that because it isn’t always true of people.

I think she ought to be elected even if she weren’t my daughter.

    • Hans Klis