Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Miljoenenboete voor Chinese kunstenaar Ai Weiwei

Ai Wei Wei, hier op een archieffoto, wordt beschuldigd van belastingontduiking. Foto AP / Ng Han Guan

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei, die bekendstaat als criticus van de Chinese regering, moet omgerekend 1,7 miljoen euro aan belastingen en boetes aan de Chinese overheid betalen. Het lijkt erop dat de autoriteiten de druk op de dissident hoog houden, aldus persbureau AP.

De kunstenaar werd in april in China gearresteerd, omdat hij economische misdaden zou hebben begaan. Hij werd in juni vrijgelaten, maar wordt nog steeds verdacht en mag Beijing niet zonder toestemming verlaten.

Ai zei dinsdag dat hij het openstaande bedrag niet betaalt tot de politie de boekhouding van zijn ontwerpbureau teruggeeft en hij de situatie met zijn voormalig boekhouder en officemanager heeft besproken, die hij momenteel niet mag zien. Ai Weiwei:

“We kunnen het geld betalen, maar we moeten wel weten waarom. We kunnen niet zo maar een grote som geld overhandigen. Dat zou onverantwoordelijk zijn tegenover het land.”

In juni kreeg Ai al een belastingaanslag van omgerekend 1,3 miljoen dollar. Volgens de overheid heeft het bedrijf van Ai tien jaar lang geen belasting betaald.
Met de verkoop en vertoning van zijn werk, onder meer in Londen, New York en Berlijn, heeft Ai veel geld verdiend.