Mauro en de euro: wat gebeurt wanneer in Den Haag vandaag?

Minister Leers, minister Van Bijsterveldt en vicepremier Verhagen zaterdag op het CDA-congres in Utrecht. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het belooft een spannende politieke dag in Den Haag te worden met stemmingen of een nieuw debat over Mauro en het Kamerdebat over het reddingspakket voor de euro. Wat kunnen we wanneer precies verwachten?

De zaak-Mauro: compromis lijkt in de maak, vanmiddag stemmingen of nieuw debat

Volgens de officiële agenda stemt de Tweede Kamer vanmiddag over de donderdag aangehouden moties van de oppositie waarin minister Leers wordt opgeroepen Mauro een verblijfsvergunning te geven. Of die stemmingen daadwerkelijk gaan plaatsvinden, is nog maar de vraag. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil namelijk bij de regeling van werkzaamheden, die na het Vragenuurtje en voor de stemmingen op de agenda staat, om een nieuw debat over Mauro vragen. Hij kan proberen het Kamerdebat van donderdag te heropenen om er zo een derde termijn aan toe te voegen, maar kan ook een nieuw debat aanvragen. Het is onduidelijk voor welke variant hij de steun van voldoende andere partijen kan krijgen. Als de Kamer besluit om opnieuw over Mauro te debatteren, gaan de stemmingen niet door. Wanneer het Maurodebat dan een vervolg krijgt bepaalt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in overleg met de partijen. Dat kan in theorie vanavond al zijn, maar dan lijkt de Kamer te moeten besluiten het belangrijke eurodebat (zie hieronder) uit te stellen.

De verschillende Kamerfracties komen vanochtend bij elkaar om hun mening en strategie in de kwestie-Mauro te bepalen. De schijnwerpers zullen vooral gericht zijn op de fractievergadering van het CDA. De ‘dissidente’ Kamerleden Ferrier en Koppejan blijven namelijk fel tegen de uitzetting van Mauro. Een compromis lijkt echter in de maak, vertelt de chef van de politieke redactie van NRC Handelsblad Herman Staal:

“Het CDA lijkt af te koersen op een compromis rond het studievisum. Als Leers met zekerheid kan zeggen dat hij met zo’n visum een uitkomst voor Mauro kan bieden, heeft hij de bevoegdheid om de daadwerkelijke uitzetting van Mauro tegen te houden. Het schijnt dat de PVV met dit scenario zou kunnen leven.”

Mocht de Kamer niet opnieuw over de kwestie willen debatteren, en de stemmingen vanmiddag dus gewoon doorgaan, dan halen de moties van de oppositie het vermoedelijk niet omdat de coalitie zich gesteund weet door de twee Kamerleden van de SGP. Of Ferrier en Koppejan tegen de lijn van hun eigen CDA-fractie in zullen stemmen hangt af van hoe zeker het compromis over Mauro is, zegt Staal:

“Er zal meer duidelijkheid over het studievisum moeten zijn. Ferrier en Koppejan moeten kunnen zeggen dat het allemaal geregeld is. Alle onzekerheden moeten wat dat betreft worden weggenomen. Er zijn wel meer CDA-Kamerleden die inmiddels op hun lijn zitten, maar de meesten vinden het belangrijk om eensgezindheid uit te stralen. Bij sommige collega’s is er grote irritatie over hun opstelling. Die zeggen: zij vinden dat ze het morele gelijk aan hun zijde hebben, terwijl wij hard aan het knokken zijn voor een oplossing. Dat geeft frustratie en spanningen binnen de fractie.”

Kamerdebat euroakkoord: cruciale rol voor PvdA-fractie

Voor acht uur vanavond staat ook het Kamerdebat over het reddingsplan voor de euro op het programma. Alle nationale parlementen moeten met het plan akkoord gaan, dus ook het Nederlandse. Het was vanochtend nog onzeker of het debat wel zou doorgaan, omdat het in verband met de kwestie-Mauro mogelijk wordt uitgesteld naar morgen. Wanneer het ook plaatsvindt, het is voor de coalitie een belangrijk debat omdat steun van de PvdA noodzakelijk is en die partij steeds minder snel geneigd is het kabinet op Europees vlak te steunen. Staal legt uit in welk lastig pakket de PvdA zit:

“De PvdA staat voor belangrijke afwegingen en strategische beslissingen. Ze zullen willen proberen er zoveel mogelijk uit te slepen, omdat ze nodig zijn voor een meerderheid. Het euroakkoord is nog fluïde en de PvdA kan proberen eisen aan Rutte te stellen over de uitwerking. Ook kunnen ze het breder trekken en hun steun afhankelijk maken van hoe het kabinet omgaat met mogelijke extra bezuinigingen die noodzakelijk kunnen worden door de eurocrisis.”

Staal verwacht niet dat de PvdA het kabinet echt in de problemen zal brengen door het akkoord uiteindelijk niet te steunen. “Nee, dat is niet waarschijnlijk. De PvdA heeft steeds gezegd elk akkoord op zijn merites te beoordelen en geen politieke spelletjes met de euro te willen bedrijven”, aldus Staal.

Mauro en euro staan symbool voor problemen van de coalitie

De heikele kwesties rond Mauro en de euro geven precies aan waar het wringt voor deze coalitie, concludeert Staal:

“CDA/VVD en PVV hebben belangrijke verschillen op het terrein van Europa en dus is het kabinet afhankelijk van de PvdA omdat het een minderheidskabinet is. Toch is het onderdeel Europa veel belangrijker geworden dan CDA, VVD en PVV oorspronkelijk hadden gedacht, heeft Wilders wel eens gezegd. De zaak rond Mauro laat heel goed de zwakte van het CDA. Beide kwesties zijn heel kenmerkend voor dit kabinet.”

Het overleg van de CDA-fractie, het Vragenuurtje, de regeling van werkzaamheden, de eventuele stemmingen en de eventuele debatten zijn vandaag allemaal rechtstreeks te volgen via Politiek24. En natuurlijk volgt nrc.nl de ontwikkelingen in Den Haag op de voet.

    • Pim van den Dool