Onvrede binnen Griekse regeringspartij over referendum - zes leden eisen vertrek Papandreou

De Griekse premier George Papandreou tijdens zijn speech gisteravond waarin hij het referendum aankondigde. Foto Reuters / John Kolesidis

Binnen de Griekse regeringspartij PASOK heerst grote onvrede over de aankondiging van een Griekse referendum over het Europese schuldsaneringsplan.

Zes leden van de nationale raad van de PASOK-partij willen dat premier George Papandreou opstapt, meldt het Griekse persbureau ANA. De zes schrijven in een brief dat “het land dringend een politiek legitieme regering nodig heeft”. Ook moet er een plan voor “nationale heropleving” komen.

Eén lid is zelf al uit de partij gestapt, waardoor de socialisten nog slechts een meerderheid van twee zetels in het parlement hebben. Apostolaki Milena, voormalig staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, gaat als eenmansfractie verder omdat ze het niet eens is met het referendum. De meerderheid van de coalitie van Papandreou coalitie daalt daardoor naar 152 van de 300 zetels.

‘Grote kans dat regering valt’

De aankondiging van het referendum door de Griekse premier Papandreou kwam gisteren als een verrassing. Ook de Griekse minister van Financiën was van tevoren niet ingelicht. Volgens onze correspondent Marloes de Koning in Athene is de kans groot dat de regering van Papandreou op korte termijn zal vallen. De Koning:

“De verwachting van de meeste mensen hier is dat er geen referendum zal komen maar vervroegde verkiezingen. De kans is dan ook groot dat de regering van Papandreou hierover gaat vallen. Papandreou liet iedereen gisteren onaangenaam schrikken door te kiezen voor de aanval. Hij had kunnen doorgaan op de ingeslagen weg, maar er was groeiende onrust binnen zijn partij. De aankondiging van het referendum wordt hier echter gezien als een politieke zelfmoord.”

Beurzen hard omlaag

In reactie op de aankondiging van het Griekse referendum, noteerden de Europese aandelenmarkten dinsdag rond het middaguur forse verliezen. In Amsterdam stond de AEX rond 14.00 op een verlies van 4,7 procent.

In de rest van Europa doken de beurzen ook in het rood. In Milaan bedroeg het verlies rond 14.00 7 procent, in Parijs 5,1 procent en in Frankfurt 6 procent.

    • Lex Boon