Lachen

De zelfgemaakte bom die eind juli zes woningen in Torenvalk, Emmen onherstelbaar verwoestte, had eigenlijk een humoristisch doel moeten dienen. Dat beweerde althans de maker van de bom voordat hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij wilde het explosief laten afgaan in een veld, buurtbewoners zouden schrikken – lachen! Maar zijn kwajongensstreek haalde de uitvoering niet. In plaats daarvan blies hij zijn woning op en verwondde hij niet alleen zichzelf, maar ook een 21-jarige vriend.

Hoe zou het gesteld zijn met het gevoel voor humor van de rechter die vandaag over hem moet oordelen?

Het getroffen gebouw staat inmiddels in de steigers. De mannen van Brands Bouwgroep B.V. zijn druk bezig om de sporen uit te wissen van de mislukte grap. Nog een paar maanden en dan is de gapende wond in deze verder ongerepte nieuwbouwwijk genezen.

Twee weken na deze explosie sloeg de schrik de Emmenaren opnieuw om het hart toen in het wat verder gelegen Tammingecamp de gevel van een berging werd opgeblazen. Daar zat geen slecht getimede grap achter, maar een ordinaire burenruzie die met onorthodoxe middelen (gasflessen) werd uitgevochten.

De jongens van Torenvalk worden ook verdacht van het opblazen van een flitspaal. Of dat ook een gebbetje was is niet duidelijk. Ik ben geneigd te zeggen van niet, want een half uurtje surfen op het internet leert al gauw dat de flitspaal in Nederland een nog groter object van haat is dan sommige bevolkingsgroepen.

„HET symbool van de constant falende overheid.”

Zomaar een oordeel van een willekeurige burger over de flitspaal.

Ik pluk het uit de comments onder een nieuwsbericht over de bom die een flitspaal in Voorschoten opblies en waarbij twee medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst gewond raakten (een van hen is inmiddels een hand kwijt). Afgelopen vrijdag is naar aanleiding hiervan een drietal verdachten opgepakt.

De verdachten die eind september een caisson in Ritthem opgeblazen zouden hebben, vormen ook al een trio. Zij variëren in leeftijd van 20 tot 59 jaar – wat vooral bewijst dat kwajongensstreken alleen in naam aan jongetjes gebonden zijn.

„Dingen laten ontploffen is een van de redenen voor mensen om scheikunde te studeren”, aldus een professor scheikunde, die weigert mij uitleg te geven over de huisgemaakte bommen, het kan anderen maar op ideeën brengen.

Uit het legendarische Anarchist Cookbook zullen deze recente bommenmakers de recepten waarschijnlijk niet gehaald hebben. Daarvoor heb je tegenwoordig YouTube, waar jochies trots laten zien wat hun explosieve huisvlijt kan aanrichten.

Gisterochtend rukte de Explosieven Opruimingsdienst uit naar Burgerveen waar op een bedrijventerrein een zware vuurwerkbom werd aangetroffen. Ooit is de EOD opgericht om blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog op te ruimen. Nu hebben ze hun handen vol aan grapjassen en flitspaalhaters.

    • Hassan Bahara