Kortkolom wetenschap

Rifkoralen zijn bijna half miljard jaar oud

Rotterdam. De eerste rifkoralen, de groep koraaldieren die kalkskeletjes bouwen, zijn ongeveer 425 miljoen jaar geleden geleden ontstaan. Dat is 200 miljoen jaar eerder dan tot nu toe werd gedacht. De herziene leeftijd van de rifkoralen volgt uit een nieuwe stamboom op basis van overeenkomsten in het DNA van moderne koralen. Biologen publiceerden die stamboom vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Evolutionary Biology. De onderzoekers schrijven dat zij tot deze hoge leeftijd zijn gekomen omdat zij ook het DNA van diepzeekoralen hebben gebruikt. Tot nu toe werden die altijd genegeerd in het stamboomonderzoek. Ten onrechte, vinden de biologen, want de laatste gemeenschappelijke voorouder van alle rifkoralen leefde waarschijnlijk ook in de diepzee. (NRC)

Opwarming maakt vogels Californië groter

Rotterdam. De biologen konden het zelf eerst niet geloven, maar de vogels in Californië zijn de laatste decennia steeds groter geworden. Het is een effect van het opwarmend klimaat schrijven zij nu in het wetenschappelijke blad Global Change Biology. De onderzoekers gebruikten de gegevens van bijna 25.000 vogels die in de periode tussen 1971 en 2010 werden gevangen bij twee vogelringcentrales in de buurt van San Francisco. De vogels bleken in de loop der jaren zwaarder te worden en ook een grotere vleugellengte te hebben gekregen. De onderzoekers zagen hetzelfde fenomeen bij trekvogels en standvogels, zomer- en wintergasten. De vleugellengte nam toe met tussen de 0,024 en 0,084 procent per jaar. Het gewicht nam jaarlijks gemiddeld met 0,04 tot 0,112 procent toe. De toegenomen lichaamsgrootte van de vogels weerspiegelt volgens de onderzoekers temperatuurgerelateerde veranderingen in de plantengroei en de grotere grilligheid van het klimaat in centraal Californië. (NRC)

Gelukkige ouderen leven een stuk langer

Rotterdam. Ouderen die zich het gelukkigst voelen hebben over een periode van vijf jaar 35 procent minder kans te overlijden dan leeftijdgenoten die zich ongelukkig voelen. Dat blijkt uit een grootschalige Britse studie onder 3.800 ouderen van 52 tot 79 jaar oud. In de studie, gisteren gepubliceerd in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences, hielden de deelnemers viermaal daags bij hoe ze zich voelden: bij het opstaan, een half uur na het wakker worden, om zeven uur ’s avonds en bij het naar bed gaan. Bij zowel mannen als vrouwen hielden positieve emoties verband met de overleving. Negatieve emoties als angst en boosheid hielden daarentegen geen verband met een korter leven. De onderzoekers benadrukken dat zij hiermee geen oorzakelijke verbanden hebben aangetoond: gelukkig zijn is geen garantie voor een lang leven. (NRC)