Kortkolom economie

Kleinbedrijf Nederland krijgt moeilijk lening

Amsterdam. Nederlandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf krijgen moeilijker een lening van de bank dan hun collega’s in de rest van Europa. Bijna een kwart van de aanvragen voor een lening werd vorig jaar afgewezen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2007 werd 7 procent van de aanvragen geweigerd, vorig jaar was dat 23 procent. Alleen in Bulgarije, Ierland en Letland werd een aanvraag voor een banklening vaker afgewezen. Bulgaarse banken zijn met bijna 40 procent koploper in het afwijzen van leningen voor het mkb. In vergelijking met andere Europese landen vragen middelgrote en kleine bedrijven in Nederland vaak een banklening aan. In andere landen proberen ondernemers vaker via bekenden of andere instellingen aan een lening te komen. In Finland werd geen enkele lening die door mkb-bedrijven was aangevraagd afgewezen. Wel werd ongeveer 5 procent slechts gedeeltelijk toegekend. Na Finland volgen Malta en Polen als landen waar het mkb het gemakkelijkst een lening krijgt. (Novum)

ABN Amro verkoopt Zwitserse private bank

Amsterdam. ABN Amro Bank heeft de verkoop van zijn Zwitserse activiteiten in private banking aan de Zwitserse branchegenoot Union Bancaire Privée (UBP) afgerond, meldde de bank vanmorgen. De verkoop werd al op 15 augustus aangekondigd. Hoewel de financiële details van de transactie niet bekend zijn, meldt de bank dat de transactie naar verwachting tot „een solide boekwinst” leidt. Die wordt verantwoord in het vierde kwartaal van 2011. ABN Amro, in staatseigendom, rekent private banking tot zijn kernactiviteiten, wil zijn positie in de topdrie in deze sector in de eurozone (waar Zwitserland geen deel van uitmaakt) versterken en sneller groeien in Azië. (Novum)

ING verkoopt dochter vastgoedbeleggingen

Amsterdam. ING heeft vastgoeddochter ING Real Estate Investment Management verkocht aan CB Richard Ellis (CBRE), een mondiale dienstverlener op het gebied van winkelvastgoed. Al in februari van dit jaar kondigde de Nederlandse bankverzekeraar aan dat het vastgoedbedrijf zou worden opgesplitst en verkocht. Eerder dit jaar werd de verkoop van een deel van het bedrijf aan Clarion Partners afgerond. In totaal leverde de verkoop 1 miljard euro op. Door de desinvestering van ING REIM valt 520 miljoen euro aan kapitaal vrij en wordt een winst na belasting van ongeveer 470 miljoen geboekt. (Novum)